Vetlanda kommuns ramavtal om mindre byggentreprenader slår fel. Materialdelen får ett högre pris än om kommunen köper motsvarande material på eget avtal. Detta framgår av den revision som Ernst & Young utfört av rutiner och avtalstillämpning.
– Granskningen är beställd av kommunledningen efter att aktör i branschen lämnat uppgifter om befarade brister, säger Magnus Färjhage, kommunchef i Vetlanda kommun.
Att det skulle bli billigare att köpa motsvarande material på eget avtal var inte intentionen vid upphandlingen. Det konstateras dock att förfarandet inte strider mot de villkor som används vid byggentreprenader och som gäller för avtalet.
Revisionsföretaget undersökte även om det förekommit oegentligheter kopplat till avtalets tillämpning. Inga sådana belägg har kunnat hittas.
– Däremot har vi blivit uppmärksammade på ett antal punkter att arbeta vidare med.
För att olika företags sätt att hantera materialkostnader och tolka AB04 inte ska skapa en ojämlik konkurrenssituation blir upplägget för kommande upphandlingar av hantverkstjänster annorlunda. Både timkostnad och materialkostnad görs till en del av utvärderingen för att i så stor utsträckning som möjligt ge förutsättningar för en rättvis utvärdering.
– Målsättningen i alla upphandlingar är att göra bra affärer, det är bra för alla kommuninvånare. Det är också viktigt att anbudslämnarna känner att utvärderingen ger ett rättvist resultat i schysst konkurrens, summerar Magnus Färjhage.
Revisorerna föreslår också att kommunen bättre kontrollerar materialpriser och antal timmar på sina fakturor samt att alla ramavtal ska ses över avseende fastighetsunderhåll.
Entreprenadavtal gav dyrare material
Även om revisorerna inte upptäckt några oegentligheter ska nästa upphandling av mindre byggentreprenader som görs i Vetlanda inte bara fokusera på timpriset. Som det är idag blir material dyrare än om det köps in på separat avtal.
| 2014-08-06
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer