En Iphone 4S för 54 kronor, en HTC One X för femtiolappen jämnt. Prisexemplen är inte hämtade från någon skojannons på Blocket, utan från ett av många märkliga leverantörsanbud i Kammarkollegiets ramavtal för mobiltelefoner som beräknas omsätta 40 miljoner kronor per år.
Exemplet med Iphone för 54 kronor damp ner hos upphandlingsavdelningen på Lunds universitet i slutet av förra året. Upphandlaren Henrik Nottorp noterade att anbudet från TDC, en av de sex leverantörerna, stack ut. På fem av de smartmobilmodeller som universitetet begärt anbud på, erbjöd TDC en prislapp kring 50 kronor. Samma sak gällde Sony Xperia S och två Nokiamodeller, som alla kostar mellan 2 500 och 5 000 kronor på marknaden.
– Vi diskuterade om vi skulle begära in ett förtydligande från leverantören av hur de motiverade de här priserna. Hade vi därefter ansett att prisnivån var uppenbart oskälig, då hade vi kunnat förkasta anbudet, säger Henrik Nottorp.
Frågan blev dock aldrig aktuell. Trots de superlåga priserna från TDC blev det Stjärna Fyrkant som fick leverera, tack vare ett till synes extremt generöst rabattprogram för mobiler och tillbehör.
Hur kommer det sig att TDC och andra ramavtalsleverantörer erbjudit mobilpriser flera tusenlappar under inköpspriset?
Svaret är enkelt. Leverantörerna vet redan från början att de sannolikt aldrig behöver leverera de billiga mobilerna. Chockpriset är enbart ett verktyg för att vinna upphandlingen. Själva knepet är att leverantörerna vet att modellerna precis är på väg ut från marknaden. När de väl är utfasade kan leverantörerna ersätta dem med nyare, normalt prissatta, modeller.
I det här spelet har leverantörerna ett tydligt informationsövertag. Till skillnad från kunderna har de örnkoll på när en viss modell är på väg ut från marknaden.
För Lunds universitet erbjöd TDC just en modell av Iphone 4S som bolaget visste var på väg ut från marknaden, en variant med 32 GB minne. På en annan Iphonevariant med 16 GB minne satte TDC ett betydligt högre pris – 3 715 kronor.
TDCs försäljningschef Joakim Harging medger utan omsvep att Iphonepriset på 54 kronor sattes med vetskapen att modellen med den aktuella minnesvarianten var på väg ut från marknaden.
– Vi bedömde risken som låg att vi skulle behöva leverera så många Iphone 4S av den typen, säger han.
TDCs prislapp är extrem, men långt ifrån det enda exemplet. I de senaste upphandlingarna som gjorts med ramavtalet har trenden förstärkts ytterligare, uppger en person på ett av de sex leverantörsföretagen.
– I dag krävs att man går in 17 till 25 procent under inköpspris för att vinna upphandlingen, säger hen.
Bara de allra senaste upphandlingarna representerar mångmiljonbelopp i försäljningsvärden. Ingen leverantör har råd att passivt stå vid sidan av och missa alla affärer. Därför tvingas samtliga kasta sig in i prisdumpningsrallyt, säger leverantörsrepresentanten.
– Vi gick nyligen in med priser 7–8 procent under inköpspriset i en upphandling, men det räckte inte.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer