I augusti 2021 tog Johanna Wickman klivet från Mälarenergi i Västerås till grannkommunen Hallstahammar, där hon också bor.
– Jag jobbade som strategisk inköpare inom entreprenader och fick tips om att det fanns många entreprenadupphandlartjänster ute. Av en slump såg jag att Hallstahammars kommun sökte en ”vanlig” upphandlare. Jag blev nyfiken och det kändes lockande att slippa pendla. Och så gillar jag att gå min egen väg och göra lite tvärtom.
Hon är nu kommunens första renodlade upphandlare och jobbar tillsammans med kommunjuristen, som gör upphandlingar parallellt med sitt arbete som jurist.
– Jag förstår inte hur hon hunnit med tidigare, hon har gjort, och gör ett fantastiskt jobb. Men för mig är det en förmån att ha en egen jurist tillgänglig i upphandlingsfrågor då hon är kompetent inom både upphandling och juridik, säger Johanna Wickman.
En ekonomiassistent stöttar med bland annat avtalsförvaltning och inköpsstöd på deltid.
– Vi är verkligen slimmade, det är stor skillnad jämfört med på Mälarenergi där vi var tio personer, inköpschef och nio inköpare som arbetade kategoristyrt, konstaterar Johanna Wickman.
Hittills har en stor del av tiden förutom upphandling ägnats åt kartläggning och att sätta sig in i rutiner och system och, framförallt, att lära sig kommunens organisation.
– Jag är van vid att jobba med en enda kategori: Entreprenad Ledningsnät. Här är det ju inte direkt så. Jag försöker också komma i gång med avtalsuppföljning och spendanalyser, säger hon.
Johanna Wickman började på Mälarenergi Elnät för 14 år sedan. Innan hon blev inköpare 2013 jobbade hon som projekt- och inköpskoordinator i företaget.
Hon har också lång erfarenhet av upphandlingar, inköp och logistik inom privata sektorn.
– Det var så jag fick upp ögonen för energiområdet, som jag verkligen gillar.
Hon har också tagit med sig insikten om vikten av att ha en god dialog med leverantörerna.
– Det funkar inte att släppa kontakten bara för att upphandlingen är klar. Erfarenhetsåterkoppling och kommunikation både internt och med leverantörerna är otroligt viktigt, man får de anbud man förtjänar.
Hallstahammars kommun använder sig av Addas och Kommerskollegiums ramavtalsupphandlingar, men sköter annars det mesta på egen hand.
– Det finns diskussioner om att samverka mer med grannkommunerna, det är något jag hoppas kan bli verklighet, bara tiden och resurserna räcker till, säger Johanna Wickman.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer