Finansutskottet har sagt sitt om de sammanlagt 32 motionerna på temat offentlig upphandling från höstens allmänna motionstid. I betänkandet behandlas riksdagsmännens förslag som spänner från kollektivavtalsenliga villkor och sociala kriterier till djurskydd och allmän upphandlarkompetens.
En enda motion tillstyrks. Utskottet ställer sig bakom Lena Ek med fleras krav på att genom ett bättre upphandlingsstöd bidra till att kommunerna kan ställa miljö- och hälsokrav i sina upphandlingar.
Övriga motionsförslag avstyrks av ett enigt utskott. Hit hör exempelvis Teresa Carvalhos förslag att undersöka om det går att använda sociala kriterier vid upphandlingarna av bygget av Ostlänken. Utskottet anser att det är lämpligt att invänta kommande förslag kring sociala krav från regeringen.
Sten Bergheden tycker att regeringen ska uppmana upphandlande myndigheter att dela upp upphandlingarna så att även mindre företag kan delta. Utskottet konstaterar att utformningen av upphandlingarna är upp till respektive myndighet och att det finns skäl att låta den nya myndigheten för upphandlingsstöd komma igång med sitt upplysningsarbete.
Någon utmaningsrätt i landets kommuner, som Finn Bengtsson och Sofia Fölster vill införa, blir det inte heller. Utskottet anser att en sådan lagreglerad rätt skulle innebära ett ingrepp i den kommunala självstyrelsen.
I betänkandet finns två reservationer och ett särskilt yttrande. Oscar Sjöstedt och Dennis Dioukarev vill införa vita jobb-modellen. De båda vill i sin andra reservation stoppa halal- eller koscherslaktat kött vid offentlig upphandling.
Ett ja och 31 nej
Under riksdagens allmänna motionstid i höstas lämnades 32 motioner som berör offentlig upphandling. Finansutskottet avstyrker i sitt betänkande alla utom en.
| 2015-03-24
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer