Svenska branschorganisationer ser positivt på att upphandlingsstödet koncentreras och stärks. Trä- och möbelföretagen, som anser att användningen av den strikta rangordningsprincipen påverkar möbelindustrin negativt, säger branschutvecklingschefen Cecilia Ask:
– Det är positivt att man ökar resurserna till upphandlingsstödet. Systemet med offentlig upphandling är komplext och det behövs olika lösningar för olika branscher.
Branschorganisationen Teknikföretagen tar fasta på att det i regeringens budgetproposition noteras det att svenska myndigheter genomför relativt få innovationsupphandlingar. I länder som Storbritannien och Nederländerna är denna typ av upphandlingar betydligt vanligare.
Förhoppningen är att det nya upphandlingsstödet ska göra innovationsupphandling till en central verksamhet.
– Innovationsupphandling är ett verktyg som både kan få fram lösningar på stora samhällsutmaningar och leda till nya produkter och tjänster som kan exporteras och skapa nya jobb, säger Lena Heldén, ansvarig för innovationsfrågor på Teknikföretagen.
För att skynda på utvecklingen kommer Teknikföretagen tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, samt Vinnova att genomföra en förstudie av den norska modellen för innovationsupphandling.
– Det är en modell som på kort tid visat goda resultat och nu vill vi se om den kan anpassas till svenska förhållanden, säger Lena Heldén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer