Utan öppen upphandling ska Uppsala kommun satsa 150 miljoner skattekronor i det bolag som ska driva stadens kommande multiarena. Dessutom förbinder sig kommunen att i 25 års tid hyra in sig för 15 miljoner kronor per år.
Satsningen förorsakade stor lokal politisk oenighet och vandrade även upp till EU-nivå. Nu har EU-kommissionen kommit fram till att den föreslagna offentliga medfinansieringen är förenlig med EU:s regler om statligt stöd.
– Allas tillgång till anläggningar för idrott och kultur är ett viktigt politiskt mål för EU, säger Joaquín Almunia, vice ordförande med ansvar för konkurrensfrågor vid EU-kommissionen.
Kommissionen anser att den offentliga finansieringen både står i proportion till det mål som ska uppnås och är begränsad till det minimum som krävs för att uppnå detta mål.
– Den offentliga finansieringen av Uppsala arena främjar målet utan att det medför någon oacceptabel snedvridning av konkurrensen.
Det var år 2011 som Sverige anmälde att Uppsala kommun och tre privata företag planerade att finansiera byggandet av en ny multiarena. Den totala budgeten för projektet är 650 miljoner kronor.
Under undersökningen kunde Sverige visa att det fanns ett behov av ytterligare kapacitet och att det saknades realistiska alternativ till byggandet av en ny arena. Den nya arena kommer att komplettera de befintliga arenorna och öka antalet typer av evenemang (idrott och kultur) som kan anordnas i området.
Att EU-kommissionen accepterar stödet är får många oväntat. Efter en första preliminär titt på ärendet ansåg kommissionen nämligen att en utbyggnad och renovering av befintliga arenor vore ett alternativ.
– Vi har äntligen fått besked från kommissionen och kommer nu att bereda ärendet för att kunna förverkliga Uppsala Arena så snart som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt.
Uppsala Arena kan bli landets fjärde största efter Globen, Malmö Arena och Scandinavium. Förhoppningen är invigning år 2017.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer