Sverige är ett av de länder in EU-området som har minst problem med korruption. Det slås fast i den färska rapport (pdf) som EU-kommissionen offentliggjorde under gårdagen.
Det framgår att korruption påverkar alla EU-länder och kostar omkring 120 miljarder euro per år. Den offentliga upphandlingen är särskilt utsatt för korruption och då i synnerhet stadsutvecklings- och byggsektorerna samt hälso- och sjukvårdssektorn.
Även om länderna har tagit många antikorruptionsinitiativ på senare år är resultaten ojämna och mer behöver göras.
– Korruptionen undergräver medborgarnas förtroende för demokratiska institutioner och rättsstaten, skadar EU:s ekonomi och berövar länderna välbehövliga skatteintäkter, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.
Öppenhet och offentlighetslagstiftning bedöms spela en viktig roll för det faktum att Sverige är relativt förskonat från korruption. Därmed inte sagt att förbättringar kan ske.
– I rapporten ges förslag på åtgärder, och jag ser fram emot att samarbeta med länderna för att följa upp den, säger Cecilia Malmström.
EU-kommissionen noterar i den svenska landsbeskrivningen (pdf) att en ökande andel av verksamheten in landets kommuner läggs ut på entreprenad. Därför föreslås ökade krav på insyn när det gäller kommuners avtal med privata entreprenörer.
Det faktum att anställda i privata företag som arbetar på uppdrag av detta offentliga inte har samma meddelarskydd som statligt och kommunalt anställda uppmärksammas också. Även om en ny lag ska rätta till detta har den ännu inte trätt i kraft.
Tillsammans med analysen av situationen i varje medlemsland presenterar EU-kommissionen också två opinionsundersökningar. Fyra procent av européerna säger sig ha ombetts eller förväntats betala en muta under det senaste året.
I Sverige är situationen betydligt bättre än snittet – här är siffran under en procent. Däremot säger sig 18 procent av svenskarna känna någon som har tagit emot en muta, att jämföra med EU-snittet på 12 procent.
EU-kommissionen vill öka upphandlingsinsynen
Sverige bedöms av EU-kommissionen ha små problem med korruption. Ändå föreslås ökade krav på insyn när det gäller kommuners avtal med privata entreprenörer.
| 2014-02-04
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer