– Vi måste se till att vi har likvärdiga villkor mellan Kina och EU där det i dag i Europa exempelvis är möjligt för kinesiska företag att delta i offentliga upphandlingar medan den kinesiska marknaden är stängd för europeiska företag. Det här måste åtgärdas, sade statsminister Stefan Löfven, S, till europaoportalen.se efter EU-toppmötet nyligen.
Men den svenska regeringen vill i nuläget tackla ärendet via diplomati och avvisar skarpa förslag från Frankrike om att stänga ute Kina från upphandlingar inom EU.
-Då har vi snart en annan global ekonomi än den vi vill ha. Det är ingen som vill sätta stopp för investeringar på den ena eller andra kontinenten så det får inte bli någon förhastad åtgärd, anser Stefan Löfven.
”Hökarna” inom EU vill enligt Sveriges Radio se restriktioner för kinesiskt deltagande i offentliga upphandlingar inom stora infrastrukturprojekt som järnvägsinvesteringar och 5G.
Kritiken bottnar i att EU inte ges motsvarande tillträde till kinesiska upphandlingar samt att konkurrensen snedvrids genom Kinas ekonomiska modell med statsstödda företag.
Frihandelslinjen som drivs av Sverige varnar för att en alltför tuff linje kan leda till protektionism.
EU-toppmötet i slutet av förra veckan kunde ändå enas om att sätta upphandling på agendan när EU och Kina möts den 9 april.
I dokumentet efter mötet betonas att EU måste skydda sina intressen mot bakgrund av andra länders illojala handelsmetoder med krav på ”ömsesidighet” för offentlig upphandling.
-Europa kan inte längre vara naivt. För första gången finns en samsyn om att Europa måste kunna stå emot Kina, kommenterade Frankrikes president Emmanuel Macron efter EU-toppmötet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer