Det framkom när branschorganisationen anordnade ett webbinarium med rubriken ”LOU hindrar allmännyttans bostadsbyggande – kan det ändras?”.
Tidigare har fokus under allmännyttans fleråriga kamp för ”Exit LOU” legat på ekonomiska nackdelar med ett påstående att LOU fördyrar byggandet med tio procent.
Marie Thelander Dellhag, vd för MKB inom Malmös kommunkoncern, medverkade under webbinariet och lade fokus på arbetslivskriminalitet och överprövningar som de områden där LOU upplevs som ett hinder
– Skulle vi inte lyda under LOU så tror inte jag att vi skulle bedriva ett särskilt annorlunda upphandlingsarbete mot idag. Vi har fortfarande upphandlingsriktlinjer och policys. Vi är del av staden, vi har offentlighets- och sekretesslagstiftningen och så vidare.
– Men arbetet mot arbetslivskriminalitet, där vi sedan 3-4 år tillbaka jobbar stenhårt med det vi kallar oriktiga leverantörsförhållanden, blir problematiskt när LOU saknar uteslutningsgrund för långa leverantörsled. Vi vet att långa ue-kedjor både är svåra att kontrollera och att där ofta gömmer sig arbetslivskriminalitet, sade Marie Thelander Dellhag, som leder ett företag som omsätter nästan 3 miljarder kronor per år och äger 27 000 lägenheter.
Hon lyfte uteslutningsproblematik kring onormalt låga anbud som ett annat bekymmer.
– Där säger LOU att vi måste gå ut och ställa frågan hur det kommer sig att man har så låga anbud. Men rättspraxis visar att man i princip alltid får acceptera den typen av förklaring man får och där det visat sig många gånger vara en efterhandskonstruktion och att man gömmer arbetslivskriminalitet, sade Marie Thelander Dellhag.
Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, deklarerade att man kommer att fortsätta ”ligga på politiken” om att slippa tillämpa LOU.
– Jag tycker ändå att vi fått ett ganska bra gensvar från flera av de politiska partierna och jag hoppas det fortsätter så. Det finns ett färdigt utredningsförslag om undantag från LOU och min förhoppning är att regeringen lägger fram det som sitt eget förslag, sade Anders Nordstrand.
Trams!
Instämmer
Instämmer
De problem som nämns i artikeln är ju inte unika för allmännyttan utan gäller för alla organisationer som omfattas av LOU. Är slutsatsen som Sveriges Allmännytta då drar att LOU bör skrotas helt och hållet?
Bra seminarium på allmännyttans hemsida.
Starka argument för att undanta kommunala ab från Lou.
Lever på en konkurrensutsatt marknad och sätter hyror på samma sätt som privata bolag. Tydligen en svensk ”uppfinning” att LOU skall gälla.
Inget EU titta gärna på seminariet.
Rent bullshit från de som är ivriga att slippa LOU.
Det de förmodligen vill, men inte törs säga är att det inte vill vara en del av allmännyttan utan privatiseras och kunna agera som privata fastighetsbolag.
Problemet som beskrivs finns i alla inköpande organisationer. Lite lustigt dock att de bytt fokus från prisbilden till brottslighet.
De kanske hellre ska lägga fokus och resurser på aktivt inköpsarbete, både strategiskt med marknads- och leverantörsanalyser och uppföljningsarbete och förändra formen för upphandlingarna för att eliminera långa UE-kedjor.
Inget Eu krav alltså. En svensk ”uppfinning” och tolkning.
Till Senior
Kolla in seminariet på allmännyttans hemsida.