Det är Linköpings tingsrätt (mål 3420-19) som prövat ett mål där ett tidigare hemtjänstbolag inom kommunens valfrihetssystem (LOV) krävt betalt för fakturorna.
Företaget var en av utförarna inom LOV under några år fram till 2017 när man kastades ut ur systemet.
Linköpings kommun pekade bland annat ut företagets extremt höga debitering per brukare, mer än dubbelt jämfört med snittet, som grund för att säga upp LOV-avtalet.
Kommunen har även ifrågasatt det rimliga med hemtjänstbolagets vinstmarginaler på över 40 procent vissa år, att anhöriganställningar använts i strid med regelverket och märkliga omständigheter kring utbetald milersättning.
Enligt kommunens utredning har flera anställda som saknat körkort fått en relativt hög klumpsumma utbetald i milersättning månadsvis, vilket kommunen sett som ett sätt att undvika skatt och sociala avgifter.
Linköpings tingsrätt går helt på kommunens linje. Kommunen bedöms ha agerat korrekt genom att vägra betala fakturorna på 8,8 miljoner kronor och döms även att få advokatkostnader på 1,5 miljoner kronor ersatta av hemtjänstbolaget.
– Även om en stor del av det arbete som bolaget fakturerat kommunen för kan ifrågasättas så har bolaget säkert i viss omfattning utfört ersättningsgillt arbete. Däremot har bolaget inte i någon del kunnat visa vilket arbete som faktiskt skulle kunna vara ersättningsberättigat. Eftersom det är bolaget som har haft att bevisa detta, men inte gjort det, har tingsrätten inte kunnat tillerkänna bolaget någon ersättning alls, säger lagman Charlotta Riberdahl, som varit rättens ordförande, i ett pressmeddelande.
Brister i utförandet och sannolik överdebitering som kommunen pekat på har påverkat tingsrättens bedömning.
Tingsfiskalen André Kalldal har skrivit domen:
– Något som tingsrätten reagerat särskilt på är att sedan avtalet sagts upp så har en stor del av brukarnas insatstider kraftigt minskat eller i vissa fall upphört helt. Även om detta kunnat förklaras i några av fallen så har det för tingsrätten talat starkt för att bolaget överdebiterat kommunen för insatser som inte varit förenliga med bolagets uppdrag som hemtjänstutförare. Det har också framkommit uppgifter om att bolaget tagit betalt för hemtjänstuppdrag utan att ens besöka brukaren.
Målet kan sägas sätta punkt för en flerårig, livlig diskussion i Linköping om hemtjänst-LOV. En rad problem med att hantera LOV har varit grunden för en övergång till att upphandla enligt LOU.
Sedan 1 maj gäller den nya modellen där kommunens egen utförarorganisation, Leanlink, delar på uppdragen med tre upphandlade aktörer: Attendo, Bräcke diakoni och Vardaga.
Det sker inom en ny modell, Vård och omsorg i hemmet, där hemtjänsten ingår.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer