En marknadsundersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Golvkedjan, som ägs av 46 golv- och plattsättningsföretag, visar att 88 procent av de kommuner och landsting som svarat anser att hållbarhetsfrågor är viktiga eller mycket viktiga, men att färre än var fjärde bryr sig om att ställa skarpa hållbarhetskrav i upphandlingar.
– Vi är ganska många golvföretag som jobbar ambitiöst med hållbarhetsfrågor i dag. Tyvärr är det sällan som våra kunder efterfrågar det. Sämst är kommuner och landsting. Bara i var fjärde offentlig upphandling av golvinstallationer ställs hållbarhetskrav. Det är synd, menar Golvkedjans vd Lars-Åke Lidén.
Han menar att beställarna har mycket att vinna på att ställa tuffare hållbarhetskrav.
– De kan få golvläggare som är ISO-certifierade, som har uppförandekoder på plats mot sina viktigaste materialleverantörer och som till och med mäter sitt klimatavtryck i dag. Är man mån om miljö- och hållbarhetsarbetet i sin egen verksamhet, bör man förstås ställa krav på sina installatörer också, säger Lars-Åke Lidén.
Enligt honom har kraven på hållbarhet inte kommit till deras bransch.
– Det ställs ofta krav på energi och transporter, men sällan på oss installatörer. Vi ser dock att medvetenheten ökar och det gläder oss. Den nya lagen om offentlig upphandling både underlättar och uppmuntrar, säger Lars-Åke Lidén.
Golvbranschen har tagit fram upphandlingsunderlag som förenklar för beställare att handla upp golvtjänster med kvalitets- och miljöprofil. De har tagit fram information om vad man kan tänka på före, under och efter en upphandling av en golvtjänst.
Några liknande vägledningar har finns ännu inte från Upphandlingsmyndigheten. Det närmaste man kommer är hållbarhetskriterier för totalentreprenad där man bland annat kan läsa om ljudklasser.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer