Drygt 50 svenska kommuner är idag Fairtradestäder – och antalet ökar. Diplomeringen innebär ett åtagande att aktivt arbeta för rättvis handel samt etisk konsumtion och upphandling.
Den 11 maj, på World Fair Trade Day, diplomeras Helsingborgs stad. Arbetsgruppen för Fairtrade City Helsingborg har jobbat med frågan under tre års tid.
– Jag är oerhört glad över att Helsingborg tar ansvar och att vårt förslag nu blir verklighet, säger Magnus Ehrencrona, idag riksdagsledamot för Miljöpartiet, som var med när förslaget lades första gången.
Sedan kommunfullmäktige i Helsingborg i april i fjol tog beslut om att ansöka har även tjänstemän och politiker medverkat i ansökningsarbetet. Bland annat har en gemensam styrgrupp bildats.
– Det blir vårt uppdrag att se till att sprida kunskap om Fairtrade och vi ser därför fram emot diplomeringen i maj, säger Maria Winberg Nordström, kommunalråd i Helsingborg.
Till de kriterier som Helsingborg och andra kommuner måste uppfylla hör att erbjuda Fairtrademärkta produkter eller motsvarande inom kommunens ramavtal. Dagligvaruhandel, restauranger och arbetsplatser ska erbjuda ett visst utbud av Fairtradeprodukter.
– Med diplomeringen vill vi uppmuntra engagemanget för rättvis handel och ökad etisk konsumtion, säger Helena Markstedt, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.
Fairtrade City har funnits sedan år 2000 i Storbritannien. Idag finns det runt tusen diplomerade städer och kommuner över hela världen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer