En tidigare anställd vid bolaget döms av Göteborgs tingsrätt för tagande av muta och en leverantörsföreträdare för givande av muta.
I rollen som teknisk förvaltare bjöds den åtalade tjänstepersonenen på utlandsresor och tog emot 300 000 kronor som han hävdat var ett lån.
– Den tekniska förvaltaren har haft en befattning där han kunde besluta om vilka företag som skulle anlitas för arbete. I denna roll tog han emot resor och kontantöverföringar. Samtidigt gav han arbete till givarens bolag, vilket enligt det kommunala bolagets regler borde ha gått till andra. Resorna och pengarna var därför otillbörliga förmåner, säger Charlotte Driving, chefsrådman och rättens ordförande.
Redan 2020 fann KPMG i en rapport graverande uppgifter om osunda relationer mellan leverantörer och tjänstepersoner inom Göteborgs Stads organisation. Älvstranden ledning avstod dock från polisanmälan, vilket fått stark kritik av ansvarig åklagare i den rättegång som nu avslutats.
– Den interna utredningen var gedigen och räckte gott och väl för en polisanmälan. Det fanns rimlig anledning att anta att det hade förekommit brott. Ändå valde man att inte anmäla. Det är svårt att förstå, säger åklagaren Arne Fors till Dagens Samhälle.
Han vill se lagkrav för kommuner och regioner att anmäla misstänkta mutbrott – i likhet med de skyldigheter som gäller för statliga myndigheter.
– Då skulle vi kunna utreda misstänkta oegentligheter tidigare. När vi kommer in sent finns risk att bevis försvunnit, att vittnen inte längre kommer ihåg lika bra eller att brott har preskriberats, säger Arne Fors.
Göteborgs tingsrätt dömer de båda männen till villkorlig dom och böter utifrån hänsyn att de är ostraffade, att den tekniska förvaltaren förlorat sitt arbete och att det gått lång tid sedan brotten begicks.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer