Tidigare i år skrev vi om den så kallade Faluhärvan där Peab bjöd medarbetare inom kommunen på bland annat hockeyresor, melodifestivalsbesök och julbord som belöning för deras tjänsteutövning. Tingsrätten dömde i februari i fjol sex personer, varav två från Peab, till dagsböter för mutbrott och bestickning. I somras fastställde Svea hovrätt domen. I samband med härvan fick Falun betala åtta miljoner i upphandlingsskadeavgift. Nu är Falu kommun återigen i blåsväder och ännu en gång är Peab inblandat.
I tisdags ogiltigförklarade Förvaltningsrätten två av kommunens avtal med Peab och i dag avslöjade DT att Peab fortsätter lägger asfalt i olika bostadsområden, trots att avtalet rivits upp.
Förvaltningsrätten ogiltigförklarade avtalen eftersom de tillsammans överskridit gränsen för direktupphandling med en sammanlagt summa på 1.085.000 kronor. Eftersom de två avtalen är identiska, där det sammanlagda värdet delats i stort sett mitt itu och kommunen inte lyckats redogöra varför man delat upp arbetet i två kontrakt, anser Förvaltningsrätten att det troligen gjorts för att kringgå lagen om offentlig upphandling, LOU.
I ett mejl till DT skriver Henrik Andersson, avdelningschef vid trafik och markenheten vid Falu kommun att: ”Genom att vi hävde avtalet med NCC hade vi inte någon aktör som kunde genomföra några beläggningsåtgärder. En del av detta arbete omfattar även hantering av de grävningsarbeten våra ledingsägare genomför (cirka 200 stycken om året). Dessa hål anser vi vara av största vikt att lägga igen”.
Han skriver också i mailet att Falu kommun anser att Förvaltningsrättens dom är felaktig och att de ännu inte tagit ställning till om den ska överklagas.
Bakgrunden till att Peab överhuvudtaget fått uppdragen är för att Falu kommun den 9 september hävde ett avtal med NCC Roads AB gällande beläggningsarbetet eftersom parterna hade olika åsikter om ersättningen. Kort därefter, den 2 oktober, valde kommunen att göra en så kallad direktupphandling och teckna två avtal med Peab. Dessa avtal är nu ogiltigförklarade av Förvaltningsrätten och kommunen kan inte längre använda sig av dem. Trots det har tidningen DT upptäckt att Peab fortfarande arbetar med den asfaltläggning som avtalet stipulerade.
Det har fått NCC att reagera. Under torsdagen skickade de, via en advokatfirma, en inlaga till kommunen i ärendet.
“NCC utgår från att Kommunen inte har för avsikt att medvetet göra sig skyldig till domstolstrots med de konsekvenser det kan få, såväl ekonomiskt som medialt. Jag får därför be er att omedelbart tillse att Peab upphör med sina arbeten för kommunen samt skriftligen bekräfta att inga fortsatta arbeten under kontrakten kommer att utföras av Peab.”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer