-Det kan faktiskt vara så att ”one size” inte passar alla. Generellt är jag också tveksam till om det behövs fler regler som styr offentlig upphandling, säger Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten.
Frågan diskuterades vid ett seminarium som Statskontoret höll nyligen. Detta sedan Statskontoret levererat ett regeringsuppdrag med en rapport om effekterna av den kraftigt höjda direktupphandlingsgränserna 2014.
Statskontoret föreslår att riktlinjer och dokumentation kring direktupphandlingar ska regleras genom statliga förordningar.
Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten ställer sig positiv genom att ” i allt väsentligt hålla med om slutsatserna i rapporten”.
Han pekar på ett behov av ökad styrning efter den senaste höjningen av gränserna från 1 februari.
-Systemen måste ses i ett sammanhang: högre direktupphandlingsgränser gör att antalet annonserade upphandlingar sjunker. Här krävs en balans. En förenkling som möjliggör ett större inslag av direktupphandlingar behöver balanseras för att säkerställa insyn av hur medel används.
-Öppenhet och möjligheter att kontrollera är centrala aspekter där man måste säkerställa att det den möjligheteten finns – för allmänheten och för tillsynsmyndigheten, säger Rikard Jermsten.
I granskningen får upphandlande myndigheter både ris och ros av Statskontoret.
En hög andel lever upp till kraven på riktlinjer (93 procent) och rutiner för dokumentation (98 procent) av direktupphandlingar.
Men det finns en variation kring vad som riktlinjerna innehåller där de i vissa fall skiljer sig ordentligt från den vägledning som Konkurrensverket tagit fram.
Statskontoret ser en risk för att viktiga aspekter ”som tryggar öppenheten och minskar risken för korruption” tappas bort.
-Även vi kan se en poäng med att en upphandlande organisation väljer en uppsättning punkter som passar deras verksamhet Men vi ser det som än viktigare att samtliga följer en och samma uppsättning riktlinjer, säger Nejra Wiklund, utredare på Statskontoret.
Inger Ek ser hellre utvecklad upphandlingsstatistik som lösning för att öka insynen kring direktupphandlingar.
-Jag tycker att man måste värna att riktlinjerna svarar mot verksamhetens behov och kan kompletteras med andra styrdokument för organisationen. Det finns ett värde med att vara försiktig med ytterligare detaljreglering av upphandlingsprocessen. Dessutom bör man fråga sig om detaljerad styrning ligger i linje med den decentraliserade förvaltningsmodell som gäller i Sverige, säger Inger Ek.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer