Planerna presenterades av regeringen vid en pressträff om en så kallad grön återstart med förslag som kommer att ingå i den budgetproposition som presenteras på måndag.
För Upphandlingsmyndigheten innebär det ett tillskott på 15 miljoner kronor för 2022 och -23, därefter 12 miljoner kronor årligen.
Myndigheten ska använda det ökade anslaget till att stärka befintligt stöd för cirkulär upphandling och stärka resurserna för vägledning på området.
–Det är ett mycket positivt besked att regeringen ser oss och upphandling som en viktig del i en grön återstart. Det är ett tydligt bevis på att regeringen ser att vi som myndighet gör skillnad och att upphandling kan bidra till en hållbar samhällsutveckling, säger Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten i en kommentar på myndighetens webbplats.
Hon betonar att Upphandlingsmyndigheten för snart ett år sedan tog fram ett stöd för cirkulär upphandling som varit uppskattat.
Miljö- och klimatminister Per Bolund lyfter fram offentlig upphandlings stora betydelse med en årlig omsättning på nära 800 miljarder kronor.
-Genom att göra upphandlingen cirkulär, giftfri och klimatsmart kan vi minska både den ohållbara resursanvändningen och klimatutsläppen, säger han.
Totalt har Upphandlingsmyndigheten begärt en utökning av sin budgetram med omkring 30 miljoner kronor.
Då är frågan om arbetet kommer att inriktas mot TCO, istället för LCC, eftersom upphandling blir extremt ingripande om den ska gå hela vägen? Upphandling handlar om balans och att skicka marknaden lagom starka signaler. Annars hamnar man snabbt i ett läge där konkurrensen på marknaden sätts ur spel eller snedvrids och där effekten i relation till kostnadsökningen går in i ett skarpt “diminishing returns” läge.