I mål 14365-20 – där avgörandet meddelades under onsdagen – bedömer rätten att LOU:s bestämmelser om allvarligt fel i yrkesutövningen (kapitel 13, paragraf 3) kan tillämpas.
Göteborgs Stads nämnd och förvaltning för inköp och upphandlingar har drivit ärendet med hänvisning till att Front inte levt upp till tidigare avtal med en mängd fall av felaktig fakturering.
”Front har inte genom självrättelse visat att advokatbyrån är tillförlitlig. Förvaltningsrätten har vidare bedömt att det inte har varit oproportionerligt att utesluta Front från upphandlingen eller att Nämnden har åsidosatt likabehandlingsprincipen vid beslutet om uteslutning.”, skriver förvaltningsrätten.
Domstolen anser visserligen att Front vidtagit åtgärder och har rutiner på plats för att förhindra en upprepning. Men det räcker inte med den korta tid som gått sedan faktureringsmissarna.
”Felfaktureringen har pågått under flera år, ligger inte långt tillbaka i tiden och är ett mycket allvarligt fel. Beslutet att utesluta Fronts anbud från upphandlingen strider därför inte mot proportionalitetsprincipen. Någon mindre ingripande åtgärd har inte funnits.”, skriver förvaltningsrätten.
Trots att rätten avslår Fronts ansökan om överprövning, så lyfter advokatfirman fram domen nästan som en framgång i ett pressutskick.
Front tar nu sikte på ny prövning i kammarrätten.
-Det är mycket glädjande att advokatbyrån nu får upprättelse efter drygt ett och ett halvt år av falska anklagelser riktade mot byrån och dess nuvarande och tidigare medarbetare vad avser anklagelserna om systematisk och uppsåtlig överdebitering, säger Fronts vd Bob Lee.
-Givetvis beklagar vi de administrativa misstagen som föranlett domslutet. Vi delar dock inte domstolens bedömning att dessa ska kunna läggas till grund för en så ingripande åtgärd som uteslutning. Vår avsikt är därför att överklaga domen, eftersom vi anser att förvaltningsrätten i sin dom brister vad avser likabehandling och proportionalitet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer