Nuvarande avtal för fibernät med bland annat internetuppkoppling löper ut 31 december.
Så sent som förra veckan beslutande Ragunda kommun (5 200 invånare, Jämtland län) om ett mandat för kommundirektören för att förhandla fram ett avtal för 2023 med Servanet. Det skulle i sin tur ge kommunen tid för att upphandla en ny kommunikationsoperatör med avtalsstart 1 januari 2024.
Servanet – som ägs av kommuner i Västernorrland och Jämtland med Ragunda som en av de mindre delägarna – säger nu tvärnej till upplägget:
– Utan avtal kan vi inte leverera. Vi är ett kommunalägt bolag med en affärsmodell som bygger på att alla våra delägarkommuner har identiska avtal, samma skrivning och samma förutsättningar, säger Servanets styrelseordförande Frida Burman i ett pressutskick.
Konflikten är rejält infekterad och med en kommunikation mellan parterna som under senare tid begränsats till att skicka styrelseprotokoll och pressmeddelanden.
Servanet vill att Ragunda kommun skriver på det nyttjanderätts- och uppdragsavtal som är gemensamt för berörda kommuner.
– Får vi in ett påskrivet avtal innan nyår så kommer vi att fortsätta upprätthålla driften av fibernätet och erbjuda uppkoppling. I annat fall så ger Ragunda kommun oss inget annat val än att stänga ned, säger Servanets affärsområdeschef Lars Norling.
Ragundas kommunstyrelseordförande Mikael Westin, Centerpartiet, är kritisk till Servanets hot om nedstängning, vilket under veckan lett till att kommunväxeln blivit nedringd av oroliga kunder:
– Vi har stor förståelse för att detta har lett till förvirring och oro hos kommunens invånare och vi beklagar bolagsstyrelsens beslut att stänga ner nätet för kommuninvånarna. Det politiska styret arbetar nu intensivt för att skyndsamt hitta en lösning på situationen som innebär att kunder och kommuninvånare inte blir lidande, säger han.
Ragunda kommuns linje bygger på bedömningen att fiberavtalet omfattas av upphandlingsplikt.
”Konsekvensen av utebliven upphandling kan bli att det betraktas som ett otillåtet statsstöd. Därmed kan det ställas krav på återbetalning av de stöd Ragunda kommun erhållit för fiberutbyggnad, totalt ca 39,5 Mkr. En upphandling enligt LOU säkerställer också en god ekonomisk hushållning.” skriver kommunen i sitt beslutsunderlag.
Protokolljustering av kommunens beslut om att begära förhandling med Servanet skedde först 20 december, vilket ger ytterst lite tid att hitta en lösning till 1 januari.
Den socialdemokratiska oppositionen är upprörd över hanteringen och att kommunen satt sig i tidsnöd. För Östersundsposten förklarar oppositionsrådet Anton Hammar en beredskap ”att ha sammanträde på julafton” om det krävs för en lösning.
(Uppdaterat 29 december: På ett extra kommunstyrelsesammanträde i mellandagarna togs beslut om att skriva under avtal med Servanet för två år och under tiden upphandla kommunikationsoperatör från 1 januari 2025.)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer