Glöm tvåsidesregeln
Du har säkert hört att ett cv ska vara på högst en sida. Varför det? Jo, för att det antas att den som läser dem inte har tålamod för längre alster. Och så kan det vara. Men regeln borde vara att ett cv ska vara så långt som dess innehåll motiverar.
Å ena sidan, om det handlar om ett en yrkesroll där många detaljerade beskrivningar av kompetens och erfarenheter är viktiga kanske ett cv på en sida känns för ytligt. Det ger inte en rättvisande beskrivning av en person.
Å andra sidan, ett cv som fylls på för att nå två sidor, av rädsla för att det ska verka som om personen är oerfaren, kanske känns bluddrigt och leder till ointresse.
Undvik specialistjargong
Det är lätt att glömma att rekryterare och andra som läser ditt cv kanske inte är experter just inom ditt område. Så spara specialistjargongen till eventuella intervjuer och undvik den i ditt cv. Det handlar om att hålla intresset vid liv hos den som faktiskt läser ett cv.
Rabbla inte erfarenheter
Ett cv ska naturligtvis innehålla information om anställningar och utbildningar så att din kompetens framgår. Men ett sätt att verkligen få fram hur du skiljer dig från mängden är att skapa en berättelse av den här informationen, så att man förstår hur dina erfarenheter har lett dig fram till nuet.
På så vis kan du göra ditt cv personligt och bygga ditt varumärke, utan att man missar dina faktiska erfarenheter och kunskaper.
Välj inte första bästa struktur
Att ha en kronologisk lista med erfarenheter, omvänd eller inte, är inte självklart. Om du söker vissa typer av jobb kanske du har relevanta erfarenheter som är spridda genom åren och då kan det vara idé att strukturera dem efter områden, i stället för strikt kronologiskt.
Om du har varit yrkesverksam länge kanske vissa erfarenheter som du trott vara gamla och ointressanta i själva verket är högst relevanta och därför behöver lyftas fram.
Skryt lagom mycket
Ingen gillar en skrythals, men det är ingen vits med att vara överdrivet blygsam heller. Lyft fram de bedrifter som förtjänar att lyftas fram. Det här är kanske extra viktigt om du är ute efter ett jobb på högre nivå än ditt nuvarande, hur du än definierar ”högre nivå” själv.
Lars Danielsson
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer