Fjärrvärme är en bekväm och uppskattad uppvärmningsform med låg miljöpåverkan. Men prissättningen har ifrågasatts. Därför har branschföreningen Svensk Fjärrvärme kommit överens med bostadsorganisationerna Sabo och Riksbyggen om prövning av fjärrvärmeprisändringar.
Prövningen ”godkänd nivå” ger upphandlande kunder ökat inflytande och en mer förutsägbar prisutveckling. Modellen bygger på frivillighet och ambitionen är att fjärrvärmeföretag som vill ingå i systemet ska kunna ansluta sig i höst.
Ulrika Jardfelt, vd för Svensk Fjärrvärme, är entusiastisk:
– Denna överenskommelse eliminerar ett bristande förtroende för prissättningen och parterna tar ett gemensamt ansvar för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
Överenskommelsen bygger på samarbete för att i förväg hitta rättnivå för prisändringar istället för att tvista om saken. Tanken är att denna öppenhet ska öka förutsägbarheten och stabiliteten i prissättningen.
– Vår förhandsprövning ger en tryggare situation för både kunder och leverantörer eftersom prissättningen värderas av någon som är ordentligt insatt, men står utanför fjärrvärmebranschen, säger Ulrika Jardfelt.
Bland fjärrvärmebolagen är inställningen till detta initiativ blandad. Anders Östlund, vd för Öresundskraft, menar att den opartiska prövningen av priset skapar trygghet både för kund och för leverantör.
– Vi kommer att ansluta oss till systemet och ser gärna att det införs så snart som möjligt, säger han.
Eon applåderar inte lika mycket. Energijätten ser hellre att förutsättningarna för konkurrens förbättras – att låta fjärrvärmepriset utmanas i öppen konkurrens beskrivs som den klart bästa prismekanismen:
– Vi vill öppna fjärrvärmenäten så att kunderna kan välja leverantör precis som på andra marknader, säger Karin Jarl-Månsson, vd för Eon Värme Sverige.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer