-Vi följer utvecklingen och vet av erfarenhet att det alltid är en eftersläpning med tips och att vi startar handläggning. Nu har det också varit ett förhållandevis kort förlopp, än så länge, med ganska få, konkreta tips som kommit in, säger Malin de Jounge, som är chef för Konkurrensverkets enhet för otillåtna direktupphandlingar.
– Det är möjligt att pandemin kan jämföras med flyktingkrisen för några år sedan då vi såg att ärenden strömmade till efter först 6-8 månader.
Uppsala kommuns särskild presentkort som sommargåva till kommunens medarbete finns nu som nyöppnad ärende.
Konkurrensverket begär i en skrivelse att kommunen – som själv i sitt beslutsunderlag flaggat för att man riskerar upphandlingsskadeavgift – redoviserar omständigheterna kring gåvan och de faktorer som spelat in för att genomföra det som en direktupphandling.
Sedan tidigare utreder Konkurrensverket den corona-app som MSB köpt in och även det som ett ärende i en tidig fas där MSB ska svara på frågor.
Och svar kan låta vänta på sig – det är en annan erfarenhet vid Konkurrensverket för ärenden gällande LOU-tillsyn som inte direkt handlar om corona.
-Några kommuner har sagt att de har svårt att svara på frågor i pågående ärenden kring upphandlingstillsyn som inte är coronarelatade, så där märker vi att corona påverkar indirekt, säger Malin de Jounge.
Hur tänker ni kring den delen?
-Överlag är vi ganska generösa med att ge förlängd svarstid men samtidigt är det också viktigt att vi kan fortsätta med vår verksamhet så det är en viss balansgång. Än så länge har det inte blivit något problem utan vårt arbete rullar ändå på.
Vad kan du säga om hur LOU följs allmänt under pandemin?
-Det är lite för tidigt att ge något omdöme kring hur upphandlade myndigheter hanterar inköp som är coronarelaterade. Men förhoppningsvis kan den vägledning som finns på vår hemsida kring vad som gäller för exempelvis upphandling i akuta situationer vara till stöd.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer