SvT:s Uppdrag granskning granskade tidigare i veckan utvecklingen med en 12-procentig ökning ifjol av antalet ärenden med betalningsföreläggande som skickades vidare till Kronofogden.
En stor del av dessa står landsting och regioner för genom ett ramavtal som SKL Kommentus nu medger har fått olyckliga konsekvenser, bland annat genom ekonomiska incitament för att driva enskilda ärenden till Kronofogden.
-Vi har brustit i vår kommunikation och inte varit tillräckligt tydliga med vilka möjligheter som finns att faktiskt anpassa flödet av ärenden till inkasso och det är olyckligt, säger Olof Molander, affärsområdeschef på SKL Kommentus.
Under det senaste halvåret har SKL Kommentus försökt nå ut med information till de som använder avtalet om det handlingsutrymme som finns för att sätta olika tids- och beloppsgränser.
– Vi har också påbörjat arbetet med att se över våra rutiner för avtalsuppföljning för att säkra att våra avtal inte får negativa effekter för enskilda individer, säger Olof Molander.
Många regioner som gjort avrop från avtalet hävdar att de varit omedvetna om konsekvenserna.
Region Västernorrland är en vårdgivare som valt att ändra kurs genom att säga upp avtalet med Intrum. En ny upphandling kommer att göras under våren med fokus på ett mer aktivt arbete med bland annat avbetalningsplaner för att undvika att kronofogden kopplas in.
Redan i våras var regionen kritisk mot Intrums inkassohandläggning.
– Vi har haft upprepade samtal med Intrum utan att det skett någon förändring i deras sätt att jobba, säger Region Västernorrlands faktureringschef Mona Jacobsson Serin till SvT Västernorrland.
Intrum Sveriges vd Fredrik Backman säger i en kommentar att andelen betalningsförelägganden ökar generellt och även för regioner och kommuner som har andra leverantörer av inkassotjänster samt för helt andra tjänster som exempelvis e-handel.
-Intrum har som upphandlad leverantör svarat på de skallkrav som har ställts i upphandlingen, och valts ut i en öppen process. Avtalets konstruktion har inte påverkat vår hantering av de ärenden som har skickats till oss, säger Fredrik Backman.
-Vår process följer helt och hållet inkassolagen och god inkassosed, som är utformad med stor hänsyn till att det kan finnas olika skäl till en utebliven betalning. Vi följer också den rutinbeskrivning som vi har kommit överens om med varje enskild avropande kommun eller landsting innan vårt samarbete har startats upp.
SKL Kommentus planerar att inleda en ny upphandling av inkassotjänster under våren och den processen kommer att innehålla samtal med Kronofogden och marknadsaktörer för att hitta en bättre affärsmodell och gemensamma riktlinjer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer