Det finns allt fler poddar att välja på för den upphandlingsintresserade och flera poddar har startat de senaste åren vilket gjort utbudet mycket mer attraktivt.
Enda myndigheten som använder podcast för att kommunicera är Konkurrensverket. Podden kallas “Konkurrenten” och verkets verksamhet och frågor som har med konkurrens och upphandling att göra.
Bland ämnena finns en beskrivning av vad Konkurrensverket gör, en podd om direktupphandling och en om “när det går fel med statliga myndigheters upphandlingar“.
Förra hösten startade Almega sin egen podd med det informativa namnet Upphandlingspodden. Podden riktar sig till företag och andra som vill lära sig hur de kan vinna upphandlingar. Bakom podden står Almegas näringspolitiska expert Stefan Holm och kommunikationsstrateg Lotta Oom som tillsammans förklarar, tipsar och berättar om nyheter inom offentlig upphandling.
– Företag tycker att lagen och den byråkratiska tillämpningen är krångliga och att priserna pressas så lågt att det inte går att leverera en bra kvalitet, sa Stefan Holm när podden lanserades.
Almega hoppas att med Upphandlingspodden kunna bidra till att vända den negativa trenden där en majoritet av Almegas medlemsföretag aldrig lägger ett anbud i en offentlig upphandling.
I sin podd har de bland annat gått igenom vad nya LOU kommer att innehålla samt gett vinnartips. “Nu hettar det till, här får du konkreta tips på hur du ska göra för att vinna upphandlingar. Det handlar mycket om att du ska prata och ha kontakt med upphandlaren”, skriver de i beskrivningen.
Hittills har två av landet inköpscentraler startat en podd. Det är Upphandlingsbolaget i Göteborg och Inköp Gävleborg.
En av landets mest ambitiösa poddar görs av Upphandlingsbolaget i Göteborgs Stad. Upphandlingsbolaget presenterar sin podd, Röster om upphandling, med att de “vänder insidan ut på de åsikter, uppfattningar och känslor som den offentliga upphandlingen skapar”.
I deras senaste podd, den sjätte och sista om sociala krav och hur man praktiskt arbetar med socialt ansvar i offentlig upphandling och vilka effekterna blir, satte de fokus på anställningskrav och kollektivavtalsliknande villkor. I podden delade civilminister Ardalan Shekarabi med sig av regeringens syn på socialt ansvar vid offentliga inköp. Dessutom samtalade Stefan Holm, näringspolitisk expert på Almega, och Helena Sagvall, CSR-specialist på Upphandlingsbolaget, sysselsättningsvillkor samt kollektivavtalsliknande villkor. Även Upphandlingsmyndighetens generaldirektör, Inger Ek, medverkade med tankar om poddseriens innehåll i sin helhet.
Podden har även avhandlat ämnen som uppfinningsrika upphandlare och innovativa leverantörer, jakten på den försvunna dialogen samt krångel, kvalitet och lägsta pris.
Inköp Gävleborgs podd heter “Förlåt, sa du upphandling?” och riktar sig till företagare som skulle vilja sälja sina varor eller tjänster till kommunen, men tycker att det där med offentliga affärer verkar svårt och krångligt. Inköp Gävleborg beskriver vad det är som styr de offentliga inköpen och vem bestämmer vem som ska få bli leverantör.
I sex avsnitt har de gett en första, grundläggande inblick i hur företagare ska gå tillväga för att ha kommunen som kund, men också vad en beställare behöver tänka på när det gäller en kommuns inköp. Bland annat har Inköp Gävleborg haft avsnitt som: Så påverkar dialog med leverantörerna våra upphandlingar och vad som hänt när avtal tecknats.
Men det finns också andra aktörer som gör poddar om upphandling mer sporadiskt. En av dessa är Logisitikpodden som bland annat tagit upp hur logistikbranschens parter kommer överens och var makten finns.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer