Kammarkollegiets ramavtal för kommunikation som tjänst var efterlängtade. Konsultföretaget Telemanagement rapporterar att man under det första halvåret har assisterat ett dussin offentliga verksamheter som velat avropa.
– Visst fanns det ett uppdämt behov, bekräftar Mikael Roth, ansvarig för Telemanagements affärskonsulter som arbetar med kravställarna och upphandlingar inom ict-området.
Han beskriver de nya avtalen som mer flexibla än tidigare. Det ger möjligheter – samtidigt som friheten ställer krav.
– Ett kritiskt område som nu kan kravställas mer aktivt jämfört med det förra ramavtalet är mobil täckning. Detta gäller såväl utomhus- som inomhustäckning.
Telemanagements erfarenhet är att avropen blivit mer komplexa och att rådgivning blivit än mer viktig.
– Den införda flexibiliteten i och med införande av kravkatalog, där det går att fritt tillföra både adderande ska- och börkrav, är i grunden positiv, säger Mikael Roth och förklarar att ett avrop är idag att betrakta på samma sätt som en upphandling.
Vikten av att avropande myndigheter och organisationer ställer krav utifrån relevanta behov poängteras särskilt. Det gäller alltså att se upp med att slentrianmässigt efterfråga tjänster och funktioner som inte är nödvändiga, men som kanske driver onödiga kostnader:
– Undvik att skapa en onödig ”wish list” som kan vara kostnadsdrivande. Med stor frihet att addera börkrav är detta viktigt att påpeka.
Sista rådet är att inte underskatta komplexiteten i arbetet:
– Det tar alltid längre tid än man tänkt sig att ta fram en bra avropsförfrågan!
Flexibla avtal komplicerar avrop
Telemanagements Mikael Roth uppskattar flexibiliteten i Kammarkollegiets ramavtal för kommunikation som tjänst. Han varnar dock för att möjligheten att tillföra adderande krav gör avropandet mer tidsödande och komplicerat.
| 2014-09-18
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer