Socialnämndens socialdemokratiska ordförande Bodil Mellgren pekar på att en övergång till LOU kan ge mer stabilitet, kvalitet och effektivitet samt en ekonomi i balans.
Den översyn som genomförts med en förstudie är ett led i ett konkurrensprogram som kommunfullmäktige i Strängnäs beslutade om förra året med syfte att bedöma konkurrens i relation till hög effektivitet och kvalitet.
-Denna förstudie ska vi nu ta ställning till och blir beslutet att vi godkänner rapporten då går beslutet vidare till kommunfullmäktige för ställningstagande till avveckling av LOV respektive upphandling enligt LOU, säger Bodil Mellgren
Enligt tjänstepersonsförslaget skulle en LOU-modell där 50 procent av volymen upphandlas vara gynnsam för Strängnäs kommun, som ligger högt i kostnader för hemtjänsten.
Ett valfrihetssystem infördes 2012 med en negativ utveckling under åren i form av färre leverantörer och minskat intresse bland ”brukare” för att byta utförare.
”Sedan införande av valfrihetsystemet har nämnden fått en ökad kostnad för utförandet av hemtjänsten. Flertal försök till effektiviseringar och omorganiseringar har gjorts under åren för att få lägre kostnader.”, konstaterar Strängnäs kommun.
Utredningen konstaterar att alltfler kommuner avvecklar sina valfrihetssystem för att istället upphandla enligt LOU. Södertälje, Linköping, Botkyrka och Örebro är exempel i Mellansverige som lyfts fram.
Strängnäs kommun (37 800 invånare, Södermanlands län) styrs i samverkan mellan Moderaterna och Socialdemokraterna och är för övrigt också moderatledare och valfrihetsivraren Ulf Kristerssons hemkommun.
Planerna på ett skifte till LOU har fått Liberalerna att protestera.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer