Västra Götalandsregionen gjorde i en upphandling av bemanningstjänster ett försök att minska konkurrensen om arbetskraften mellan landstinget och bemanningsföretagen. Detta genom att formulera krav som omöjliggör inhyrning av personal som nyligen jobbat på landstinget.
Kravet var att de läkarsekreterare som uthyrarna erbjöd inte skulle ha varit anställda inom landstinget under det senaste halvåret före ett uppdrag hos beställaren. Detta ogillades av ett företag, Dedicare, som av denna anledning valde att stå över upphandlingen.
Klagande företag menar att detta krav strider även mot principerna om fri rörlighet för varor och tjänster. Dess enda effekt är att skapa inlåsning och utesluta delar av den arbetskraft som är bäst lämpad att utföra tjänsten.
Kravet bedöms även strida mot likabehandlingsprincipen eftersom leverantörer med personal som nyligen arbetat inom regionen missgynnas. Västra Götalandsregionen försvarar sig med att man undvika att anställda sekreterare säger upp sig från regionen för att omedelbart ta anställning hos ett bemanningsföretag.
Förvaltningsrätten går på samma linje som Dedicare. I domen (pdf) konstateras att landstingets agerande strider mot såväl upphandlingsreglerna som bemanningsdirektivet. Dessutom har karensreglerna avskaffats i svensk lag.
På Bemanningsföretagen gläds man över domen – som innebär att upphandlingen måste göras om. Förbundsdirektör Henrik Bäckström konstaterar att den svenska vården står inför stora utmaningar:
– Bemanningsföretagen är en del av lösningen på dessa viktiga uppgifter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer