Det framgår av den rapport som presenteras under torsdagen efter ett halvårslångt arbete under ledning av professor Sofia Lundberg.
I rapporten pekar författarna – tre nationalekonomer och en professor i rättsvetenskap – på hinder i regelverk och dess tillämpning, men också sätt att mildra problemen.
Det ratingsystem som föreslås ska bygga på resultaten i tidigare leveranser och kan enligt författarna liknas vid de nättjänster som finns för att rating inom taxi och hotell.
-Det är svårt att hindra en leverantör som tidigare misskött sig från att delta i en ny upphandling. Och ännu svårare att premiera en leverantör som man är nöjd med. Dessutom kan man inte ta in information om andras erfarenheter av en leverantör i bedömningen annat än i form av referenser, säger Sofia Lundberg om nuvarande problematik.
SNS konjukturråd lyfter också ett behov av att upphandlingar utformas så att anbudspriset återspeglas tydligare i den faktiska ersättningen.
Exempel från Umeå kommun och Region Stockholm ges i rapporten där den slutliga ersättningen landade på 3-4 gånger över anbudspriset. SNS ser risker för att förtroendet för hela upphandlingsprocessen urholkas.
-Om anbudspriset återkommande skiljer sig från vad som faktiskt betalas ut finns det ingen anledning för leverantörer att lämna anbud som återspeglar de faktiska kostnaderna. Det ökar risken för att oseriösa leverantörer vinner upphandlingar, säger professor Mats Bergman.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer