Upphandlingsstödets senaste vägledning går på temat korruption. I skriften finns tips på hur tjänstemän ska tänka och agera för att undvika, förebygga och upptäcka korruption.
– Syftet är att ge en inblick i hur korruption i offentlig upphandling kan yttra sig och att ge kunskap om hur den kan förhindras och förebyggas, säger Petter Florwald, jurist och projektledare på Upphandlingsstödet.
Bland annat finns konkreta förslag till åtgärder inom upphandlande organisationer för att förebygga korruption. Exempel på sådana åtgärder är att utforma en policy mot mutor och andra oegentligheter. Kontinuerlig utbildning av personal i frågor om korruption är ett råd liksom att attestering och beslut om möjligt tas av två personer.
– Det är viktigt att ledningen föregår med gott exempel, att de aktivt arbetar för att förebygga och förhindra korruption och att de tydligt visar att korruption i olika former aldrig kan accepteras, konstaterar Petter Florwald.
Målgruppen är de personer på myndigheterna som på olika sätt är aktiva i upphandlingsprocessen. Även om skriften främst riktar sig till upphandlande myndigheter kan leverantörer till den offentliga förvaltningen också ha nytta av den. De skillnader som finns mellan privat och offentlig sektor i frågor som rör korruption belyses.
– Vår förhoppning är att skriften ska leda till att upphandlande myndigheter och leverantörer till den offentliga förvaltningen utformar en policy mot mutor och att personalen sedan utbildas och kontinuerligt ges möjlighet att diskutera de frågeställningar som policyn lyfter upp.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer