Helena Lindskog konstaterar i sin avhandling att värdet av den offentliga upphandlingen idag i Sverige är cirka 20 procent av BNP. Trots detta är det få som forskat på upphandlingen ur ett ekonomiskt perspektiv.
Vad tror du det beror på, Helena?
– Jag tror det beror på att de som arbetade inom offentlig upphandling förr varken hade hög utbildning eller hög status. Men det håller på att ändras. Jag tror också att det finns en stor okunskap om offentlig upphandling. Offentlig upphandling är hur man gör affärer mellan organisationer. Det borde vara obligatoriskt med en kurs i offentlig upphandling på alla ekonomiska utbildningar.
Vad skulle en sådan utbildning innehålla?
– Den skulle ge en grund till vad offentlig upphandling är ur ett ekonomiskt perspektiv. Idag är det bara fokusering på lagstiftningen, men själva affären måste stå i centrum. Det finns inga kurser i hur man gör bra affärer mellan företag och offentliga organisationer, så därför skulle kursen fokusera på det.
Till vem skulle kursen rikta sig?
– Det behövs en kurs för både köpare och säljare, så den skulle rikta sig till båda sidor. På upphandlarsidan behöver man veta vad som händer på marknaden, men det görs inte tillräckliga marknadsundersökningar. Och på leverantörssidan upplever jag att man är oerhört rädd att ta kontakt och att göra fel i till exempel anbudsprocessen. Därför är det oerhört viktigt att känna till varandras situationer. Utbildningen skulle hela tiden leda till att de som utbildas ska bättre kunna förstå varandras agerande.
Det finns ju ett stort kursutbud redan idag. Varför just en obligatorisk kurs på en ekonomutbildning på universitetet?
– Bra universitetsutbildning i offentlig upphandling är en ren besparing för staten. Många går på dyra utbildningar idag under arbetstid, men då är de ju inte produktiva. Jag kan inte tänka mig att det blir billigare för staten. På sikt ser jag utbildningen som en hel linje, där man under den sista delen specialiserar sig mot olika sektorer, till exempel vården eller byggindustrin.
Universiteten har det ekonomiskt pressat nu. Hur skulle en sådan utbildning finansieras?
– I början behövs en extern finansiering för att utveckla en kurs och marknadsföra den, men jag tror att det kan bli stor tillströmning till en sådan kurs. 40-talisterna går snart i pension och då skapas en stor marknad inom den offentliga sektorn och inom offentlig upphandling.
Helena Lindskog disputerade i industriell marknadsföring i Linköping den 21 november. Avhandlingen heter ”Public Procurement and the Development of the Swedish Telecommunications Market”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer