Det menar Sofia Lundberg, professor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet, som medverkar under Upphandlingsdagarna.
-Jag vill visa utifrån mitt vetenskapliga fält inom samhällsekonomi, med viss angränsning till juridik och företagsekonomi, att det faktiskt forskas mycket om offentlig upphandling internationellt. Och även om det är på andra länders data så kan vi i Sverige dra lärdom av den forskningen.
I sin undervisning brukar Sofia Lundberg tala om en strategisk verktygslåda och det är ett tankesätt hon även vill förmedla till upphandlare.
Att juridiken ger ett ramverk för vad som är tillåtet men att det sedan finns ganska stor frihet för upphandlade myndigheter att utforma en upphandling med koppling övergripande mål.
Sofia Lundberg nämner miljöhänsyn i upphandlingar som exempel där olika forskningsfält kan vara av intresse.
-Ett flertal internationella studier har visat faktorer som kan vara hämmande för att lyckats med miljöhänsyn. Allt från organisationsstrukturer och finansiella faktorer till att det kan vara en kunskapsfråga.
-Det finns så många ämnesfält som bär på offentlig upphandling och det illustrerar både dess komplexitet och varför det är så intressant, säger Sofia Lundberg.
Hur set du på klyftan mellan vetenskap och praktik?
-Den finns och ofta är det så att forskare skriver för andra forskare. Men det finns även bra exempel på rapportserier som en brygga till vetenskapen. Konkurrensverket är ett exempel, ett annat är SNS analys som ibland täcker upp upphandling i kortrapporter och bland annat har berört sysselsättningskrav inom offentlig upphandling på ett intressant sätt.
Kan man som forskningsovan upphandlare leta upp bra forskning själv?
-Absolut. Numera finns också anpassade sökmotorer som exempelvis Google scholar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer