-Första intrycken är både oj och underbart. När man inte suttit i skolbänken på många år känns det som mycket att ta in, säger Jemima Cronvall, som inte pluggat sedan gymnasieåren (samhällsprogrammet) i slutet av 90-talet.
Hon är tjänstledig från ett jobb som personlig assistent för att studera på Yrgo. Engagerade lärare och intressanta kurser är två huvudintryck sedan utbildningen drog igång 6 september.
-Det känns som att det för varje vecka blir mer spännande och man vill veta mer. Det är också väldigt bra att i början få föreläsningar med upphandlare och chefer från bland annat kommuner för att få insyn i arbetet, säger Jemima Cronvall.
Daniel Boije har också sadlat om rejält som 1 av 34 i klass OU-21. Efter flera års arbete med Marieholmstunneln i Göteborg har han lämnat jobbet som anläggningsdykare för en ny karriär.
-Men det finns absolut delar i mitt gamla jobb som jag tror mig ha nytta av inom upphandling. Jag hade exempelvis mycket kontakter med beställare och projektledare för att få till en bra helhet. Det var en del av jobbet som kändes utvecklande, säger Daniel Boije.
Hur vill du summera första tiden som Yrgostudent?
-Intensivt och intressant. Det har varit ganska mycket juridik i början och mycket att ta in, men hela tiden spännande.
Många av Yrgos studerande har en bakgrund inom försäljning, privat inköp eller egenföretagande. Det är mer sällsynt att man kommer direkt från gymnasiet.
-Snittåldern är kanske drygt 30 år och det gör att studenterna är väldigt målinriktade och drivna. Man har yrkeserfarenhet med sig och känner att man vill få en nystart i karriären genom att välja en nischad yrkesroll, säger utbildningsledaren Mikaela Virkkunen Eliasson.
Utbildningen – med Göteborgs stad som huvudman – har sin grund i en tidigare inriktning till internationell inköpsekonom som 2014 arbetades om till nuvarande format, offentlig upphandlare.
Med åren har en tydlig förändring i sökmönster skett. Från tidigare en svag övervikt med manliga sökande till att bli en alltmer kvinnodominerad utbildning. Med årets överintag till de 35 platserna erbjöds exempelvis 36 kvinnor och 12 män att gå utbildningen.
Vad har fokus varit under de första veckorna?
-Det handlar mycket om att förstå yrkesrollen och att det samtligt blir hands-on med att påbörja kurserna där vi har flera kurser parallellt – till exempel att inköpsekonomi inte finns som ett block utan att det studeras över flera terminer, säger Mikaela Virkkunen Eliasson.
-Under introduktionsveckorna håller upphandlingschefer och upphandlare inspirationsföreläsningar som på en ganska så grundläggande nivå beskriver vardagen i branschen. Med upplägget vill vi både inspirera och skapa klarhet om yrket som i så fall kan göra att de avhopp som vi får sker tidigt under utbildningen.
Avtalsuppföljning och spendanalys är en ny kurs för året och kategoristyrning ges ökad utrymme i en av kurserna.
Två praktikperioder (Lärande i arbete, Lia) väntar studenterna – 10 veckor termin två och 16 veckor från slutet av termin 3 och över en stor del av termin 4 med bara examensarbete kvar därefter.
-Pandemin gjorde att vi fick söka nya lösningar men de allra flesta har trots allt kunnat komma ut på Lia. Ett fåtal saknade plats och där bytte vi mellan kurserna med en tidigareläggning av examenarbete som gav utrymme för att göra Lia senare istället, säger Mikaela Virkkunen Eliasson.
Är ni tillbaka i normalläge för undervisningen?
-Nästinitill i alla fall. Oktober är lite av en successiv återgång där vi räknar med att mer eller mindre vara på plats som vanligt i november med de som går första terminen. För termin tre gäller fortfarande distansstudier, med undantag för examinationer, utifrån att det är dags för Lia två mot slutet av terminen.
Vardagen som ”Lia” skildras för övrig i Simrishamns kommuns upphandlingsblogg under hösten när Yrgostudenten Jennie Friman gör sin Lia där och i huvudsak på distans.
Jemima Cronvall har stora förhoppningar på utbildningen:
-Jag hoppas få grunden så att jag kan hitta förslag på samhällsekonomiska lösningar – att beakta saker ur ett mer långsiktigt perspektiv med upphandling.
Daniel Boije hade även möjlighet att läsa till säljare.
-Jag blev antagen till IHM business school men kände att inköpsbiten lockade mer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer