Trots att flera kommunala verksamheter, som skolor, vårdcentraler och äldreboenden, konkurrensutsatts har kulturskolor hittills inte följt denna utveckling i samma takt. Det konstaterades i ett betänkandet (pdf) av Kulturskoleutredningen som kom 2016 med namnet En inkluderande kulturskola på egen grund.
Där konstaterades att flera kommuner utrett frågan om att införa valfrihet inom kulturskolan, antingen genom att upphandla verksamheten enligt ett förfarande liknande regelverket i Lagen om valfrihet, LOV, som omfattar hälso- och sjukvårdstjänster, eller i någon annan form.
Några kommuner, framför allt i Stockholmsområdet men också i Skåne, har infört system med musikskolecheckar eller musikskolepeng som varje barn i kommunen har rätt att använda.
I de kommuner som infört ett sådant system har kommunen auktoriserat ett antal aktörer för att utföra musikundervisning parallellt med den kommunala musikskolan. Barn och unga i kommunen kan sedan fritt välja bland de musikskoleutförare som erbjuds inom ramen för checksystemet.
Som en av få kommuner i landet beslutade Österåker, en skärgårdskommun i den nordöstra delen av Stockholms län, för sju år sedan att bredda musikskoleutbudet för barn och unga och få bort köer genom att erbjuda privata musikskolor utöver den kommunala. Dessa upphandlas vart fjärde år.
Under våren 2018 upphandlades en ny utförare och från höstterminen 2018 går det att söka kurser inom Österåkers kommuns musikskola, Svenska Popskolan, Musikhuset i Åkersberga och Kulturföreningen Livat som är ny utförare.
– Med vår modell ger vi alla ungdomar chansen att få tillgång till en musikskola. I denna upphandling lägger vi extra fokus på personer med funktionsvariationer samt att musikskolorna erbjuder sociala sammanhang för sina elever, säger Mathias Lindow, L, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer