Flera kommuner har genom årens lopp processat mot att behöva införa arbetskläder för personal inom hemtjänsten. Kammarrätten i Göteborg har bland annat beslutat att hemtjänstpersonalen i Malmö har rätt till arbetskläder.
En annan av dessa kommuner är Leksand, som drivit ett ärende till högsta förvaltningsdomstolen. Allt inleddes då skyddsombudet vid hemtjänsten i Djura slog larm 2012. Arbetsmiljöverket riktade då kritik mot kommunen och beslutade att arbetskläder skulle införas. Om det inte gjordes riskerade kommunen vite på 125.000 kronor.
Men ärendet överklagades till förvaltningsrätten som ansåg att kommunen skulle stå för hemtjänstens arbetskläder “för att säkerställa god hygien”. Förra våren gick ärendet vidare till kammarrätten i Sundsvall som förordade att kommunen skulle tillhandahålla arbetskläder.
Nu gör kommunen en kovändning trots att ärendet inte är slutligt avgjort och inför arbetskläder nästa år.
– Beslutet att vi ska införa arbetskläder är ju redan taget och skälet till att det blir nu, är för att Socialstyrelsen ändrat i sin föreskrift och hemtjänsten i hela landet ska ha arbetskläder från och med den 1 januari 2016, berättar Kenneth Dahlström (C) ordförande i utskottet vård och omsorg till Dalarnas tidning, DT.
Det Socialstyrelsen gjort är att från och med den 1 januari 2016 införa samma hygienregler inom hemtjänsten, särskilda boenden och vissa LSS-boenden som redan gäller inom sjukvården.
Föreskrifterna har titeln: Socialstyrelsens föreskrift (SOSFS 2015:10) om basal hygien. Så här står det bland annat i föreskriften (pdf): ”Att vårdpersonal av alla kategorier konsekvent tillämpar basala hygienrutiner i sitt arbete är den mest grundläggande åtgärden för att förebygga vårdrelaterade infektioner inom alla former av vård och omvårdnad.”
I föreskriften nämns inte bara arbetskläder utan även krav på utformning, att de ska bytas dagligen och att bland annat skyddshandskar ska användas vid risk för kontakt med kroppsvätskor.
Socialstyrelsen pekar också på Arbetsmiljöverkets föreskrift (pdf) om personalens skydd mot smitta, Mikrobiologiska arbetsmiljörisker – smitta, toxinpåverkan, överkänslighet (AFS 2005:1). Där står bland annat. ”Till god hygien hör också att använda arbetskläder i lämpligt utförande och i ett material som kan tvättas i tillräckligt hög temperatur.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer