Att ställa skall-krav på kvalitets- och certifieringssystem är en svår balansgång. Nacka kommun ville i en upphandling att takläggarna skulle ha Tib-auktorisation, något som anbudsgivaren LW Sverige protesterade mot.
Företaget är inte medlem i svenska tak- och tätskiktsentreprenörers branschorganisation Takentreprenörerna och hade därmed inte önskad auktorisation. Bolaget är istället anslutet till det betydligt större Plåtslageriernas Riksförbund.
Förvaltningsrätten håller i en rätt oväntad dom (pdf) inte med företaget om att kravet strider mot proportionalitetsprincipen. Det beskrivs tvärt om som en lämplig och effektiv åtgärd för att säkerställa kvaliteten i arbetena.
Klaganden, som fick sitt anbud underkänt, menar att kommunen kunde ha ställt kvalitetskrav utan att kräva Tib-auktorisation. Bolaget menar att det saknas stöd för att ett företag som är med i Takentreprenörerna på något sätt skulle ha högre kvalitet, bättre teknisk förmåga eller högre kapacitet än ett företag som inte är medlem.
Kommunen poängterar att enbart ett medlemskap i en branschorganisation inte innebär en garanti för arbetets utförande. Däremot konstateras att en auktorisation genom Tib bland annat innebär att viss utbildning genomgåtts.
Även om leverantörer kan ha uteslutits till följd av kravet så anser förvaltningsrätten att de negativa effekterna inte framstår som oproportionerliga eller överdrivna. Genom att inte bevilja prövningstillstånd gick kammarrätten på kommunens och förvaltningsrättens linje.
Fritt fram för krav på auktorisation
Krav på så kallad Tib-auktorisation vid upphandling av takarbeten strider inte mot proportionalitetsprincipen. Det slår både förvaltningsrätt och kammarrätt fast i ett mål som rört Nacka kommuns skall-krav.
| 2014-05-05
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer