Ska en upphandlande myndighet verkligen kunna kräva att en leverantör står fast vid offererade priser under ett helt år? Den frågan ställer Kinnarps efter Region Jönköpings upphandling av möbler och textilier.
Svaret är att det år som regionen krävde inte är mot lagen. Det slog förvaltningsrätten fast. Kinnarps, som förde ärendet vidare, fick inte prövningstillstånd i vare sig kammarrätt eller Högsta förvaltningsdomstolen.
Upphandlingen, som för avtalsperioden var värd 68 miljoner kronor, hade den 24 februari i år som sista anbudsdag. Planerad startdag för nya avtal anges till den 1 november.
Regionen krävde att inlämnade anbud skulle vara bindande fram till den 24 februari 2016. Alltför länge, anser Kinnarps som menar att den långa tiden är oproportionerlig och konkurrensbegränsande.
Att under denna långa tid kunna bedöma underleverantörers prishöjningar beskrivs som en smärre omöjlighet. Att till stor den bygga ett anbud på 2014 års kända priser och därefter beräkna möjliga justeringar för kommande år beskrivs som en stor osäkerhetsfaktor.
Enligt Kinnarps borde Region Jönköping, kort och gott, inte tillåtas ta höjd för en så pass lång eventuell överprövningsprocess.
Regionen påpekar att alla leverantörer drabbas lika. Man håller dock med om att domstolarnas långa handläggningstider kan påverka affärsmässigheten, men konstaterar att man måste förhålla sig till verkligheten.
Konkurrensverkets statistik ger vid handen att det för närvarande i genomsnitt tar 8,1 månader från det att ett ärende kommit till förvaltningsrätt fram till dess att kammarrätt avgjort målet.
Enligt domen (pdf) är kravet på anbudets giltighet objektivt utformat. Det varken gynnar eller missgynnar viss anbudsgivare. Med tanke på att avtalet gäller längre tid och ett betydande belopp anses den eventuella börda som drabbar Kinnarps inte är orimlig i förhållande till nyttan för regionen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer