Det var i slutet av januari det här året som Helsingborgs stad slöt avtal med ett klottersaneringsföretag. Företaget blev därmed ensam utförare av för kommunens och de kommunala bolagens räkning. Tidigare hade de anlitat olika entreprenörer för att utföra klottersanering.
De fem fem företag som deltog i upphandlingen om klottersanering ansågs alla ha klarat de grundläggande krav som kommunen ställde. Det blev priset som blev avgörande och det aktuella företag, som vann upphandlingen, lämnade in ett anbud som var 20 procent lägre än närmaste konkurrent. Prisskillnaden var så stor att kommunens tjänstemän reagerade och begärde in en förklaring. Företaget motiverade prissättningen med ord som stordriftsfördelar och effektivisering. Bara i år beräknas klottersaneringen kosta Helsingborgs stad 3,2 miljoner kronor.
Nu misstänks klottersaneringsföretaget för att ha undanhållit skatt. Under åren 2010-2013 har de betalat ut 8,8 miljoner kronor till ett bolag på Cypern och tagit upp det som kostnader för licenser. Skatteverket, å sin sida, menar att det rör sig om ett skenavtal skapat för att dölja utbetalningar till företagets ägare och komman undan arbetsgivareavgifter och inkomstskatt.
I väntan på att utredningen ska bli klar, som verket anser sannolikt kommer sluta med en omfattande upptaxering, har förvaltningsrätten och kammarrätten gett Skatteverket rätt att frysa 6,7 miljoner av företagets tillgångar.
Nu är det inte första gången företaget är granskat av Skatteverket. För fem år sedan blev den dåvarande ägaren upptaxerad efter att ha använt sig av ett liknande upplägg som undanhållit Skatteverket flera miljoner.
Varje upphandlande myndighet har kravet att kontrollera att leverantörer inte har några skatteskulder. Företaget har för närvarande inga skulder och de hade det inte heller när upphandlingen gjordes. I somras fick dock kommunen uppgifter om att företaget var föremål för skatterevision.
– Det ledde till att vi begärde att få in en sanningsförsäkran från företaget på att de uppfyller kraven i lagen om offentlig upphandling. Vi har gjort en kreditprövning av företaget och det är något vi gör löpande, säger Peter Bengtsson, entreprenadingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen till Helsingborgs Dagblad.
Avtalet mellan kommunen och företaget gäller fram till och med januari 2017. Därefter har kommunen möjlighet att förlänga det två gånger med ett år i taget utan föregående upphandling. Enligt Magnus Lindskog, jurist på stadsbyggnadsförvaltningen, är det för närvarande inte aktuellt att häva avtalet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer