-Lite förenklat kan förändringen beskrivas som att vi går från bör till ska, sade civilminister Lena Micko under en pressträff.
De förslag i en promemoria som nu går ut på remiss från finansdepartementet bygger på att upphandlande myndigheter ska vara skyldiga att beakta klimatet, miljön, djuromsorg, människors hälsa samt sociala och arbetsrättsliga aspekter vid offentlig upphandling.
Tidigare rekommendationer blir nu skyldigheter. Upphandlande myndigheter måste även ta fram riktlinjer som säkerställer att man upphandlar i linje med det nya regelverket.
Inriktningen har sin grund i den lagstiftning om god djuromsorg och för minskad antibiotikaanvändning som regeringen aviserade redan 2018 och som nu blir en del av fem prioriterade samhällsintressen.
-Vi flyttar fokus från juridiken till den goda affären där samhällsnytta och hållbarhet står i fokus. Offentlig upphandling ska exempelvis aldrig bidra till att dumpa villkoren på svensk arbetsmarknad, sade Lena Micko.
Tillsammans med biträdande finansminister Åsa Lindhagen betonade hon offentlig upphandlings kraft genom dess storlek – 800 miljarder kronor per år.
-Vi står inför en massiv omställning och kan se att hållbarhet prioriteras högre i näringslivet. Staten, kommunerna och regionerna ska driva på utvecklingen genom offentlig upphandling. Med vassare upphandlingsverktyg kan vi påskynda omställningen till en fossilfri och cirkulär ekonomi, sade Lena Micko.
Åsa Lindhagen:
-Tiden för kortsiktiga upphandlingar är förbi. I rådande klimatkris behöver vi vända på alla stenar och offentlig upphandling kan göra väldigt stor nytta när vi ställer tydliga krav. Om man vill göra affärer med kommuner, regioner och staten så måste man vara beredd att vässa sitt klimatarbete.
Upphandlingsmyndigheten har publicerat en text på sin webbplats där man pekar på förslaget till ny skrivning: ”Upphandlande myndighet ska beakta klimatet vid offentlig upphandling. Myndigheten ska även beakta miljön, människors hälsa, djuromsorg samt sociala och arbetsrättsliga aspekter, när det är relevant med hänsyn till upphandlingens syfte”.
–Vi föreslog tidigare i år för regeringen att ”bör beakta hänsyn” ändras till ”ska beakta hänsyn” i upphandlingsregelverket. Vi välkomnar därför förslaget och tycker att det är bra att regeringen tydligt pekar ut sex viktiga områden bland annat klimatet, säger Annie Stålberg, chef för hållbarhetsenheten på Upphandlingsmyndigheten.
Regeringen vill att lagändringarna träder ikraft 1 juli nästa år och har satt 31 januari som sista svarsdatum för remissen.
(Texten uppdaterad med kommentar samt länk till promemoria.)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer