Det är ett regeringsförslag om nya bestämmelser i den statliga upphandlingsförordningen som nu går ut på remiss.
Promemorian är i sin tur en anpassning till EU:s så kallade Eforms-förordning som syftar till att effektivisera annonseringen av offentliga upphandling genom ökad digitalisering.
EU-förordningen innehåller också en flexibilitet för medlemsländerna att anpassa regelverk som styr annonsformulären till de nationella behoven och förutsättningar.
I den delen väljer regeringen nu ”ska-vägen” med krav på uppgifter i annonser som annars är valfria på EU-nivå.
Regeringen föreslår bland annat bestämmelser som styr att en annons ska innehålla information om kontraktets eller ramavtalets uppskattade värde samt om det i upphandlingen ”ställs krav på, anges villkor om eller i övrigt tas hänsyn till miljö, sociala aspekter eller innovation”.
I efterannonsen ska det också vara obligatoriskt med uppgifter om samtliga anbudslämnare.
Regeringen vill även se en förändring i förordningen om upphandlingsstatistik i form av höjd registeravgift för annonsdatabaser, från 22 500 till 30 500 kronor per år.
Förslaget är att förordningsändringarna träder i kraft den 25 oktober 2023 gällande annonser på det direktivstyrda område och i övrigt den 1 januari 2024.
Närmast väntar en bred remissrunda där 77 remissinstanser ombeds att tycka till senast den 20 juni.
Fantastiskt, maximerad administration med systemstöd från stenåldern.
Är det någon som funderar över hur mycket resurser som krävs för att följa upp alla krav? Alla ställda krav måste följas upp kontinuerligt, annars är de konkurrenshämmande! Hur följs t.ex. minimilön upp?