Organisationen Fossilfritt Sverige har startat ett projekt där sex ”klimatledarkommuner” aktivt jobbar med att använda den offentliga upphandlingen som ett strategiskt verktyg för att stärka konkurrenskraft och minska koldioxidutsläppen.
– En av kommunernas viktigaste uppgifter i klimatomställningen är att ställa klimatkrav i upphandlingarna. Så skapas marknader för fossilfria lösningar och gör det möjligt för näringslivet att arbeta tillsammans i fossilfria värdekedjor, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
I en debattartikel i Dagens Samhälle presenteras sju punkter för att möjliggöra en fossilfri upphandling.
- Kommunens inköp inom transporter, energi samt bygg och anläggning ska vara fossilfria eller klimatneutrala år 2030.
- Ta ett regionalt ansvar för att driva på för mer samordnade klimatkrav med andra beställare för att underlätta och minska de ekonomiska riskerna för leverantörer som utvecklar klimatsmartare produkter och tjänster.
- Avsätt tillräckliga resurser så att den offentliga upphandlingen kan användas som ett strategiskt verktyg för att uppnå kommunens klimat- och hållbarhetsmål.
- Prioritera uppföljning av de krav som ställs så att inte oseriösa leverantörer gynnas och skattemedel riskerar att användas på ett ineffektivt sätt.
- Driv på marknadsutvecklingen i samverkan med näringslivet genom ambitionshöjningar under avtalstiden. Exempelvis genom att ställa krav på stegvis upptrappning eller genom samarbetsmodeller där beställare tillsammans med leverantörer utvecklar nya lösningar.
- Effektivisera arbetet med att minska inköpens klimatpåverkan genom kategoristyrning. Genom att kategorisera organisationens inköp ges förutsättningar för ett helhetsperspektiv på hur inköpen bidrar till kommunens klimatpåverkan.
- Genomför kunskapshöjande insatser för beställare och inköpare inom kommunorganisationen för att stärka deras förmåga att ställa och följa upp hållbarhetskrav inom prioriterade upphandlingsområden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer