Riksdagen röstade förra veckan igenom det nya regelverket, som träder ikraft vid årsskiftet.
Reformen följer till stora delar de bakomliggande förslag som Konkurrensverket lanserat och det är en påtagligt nöjd generaldirektör, Rikard Jermsten, som via mejl kommenterar förändringarna.
”Vi initierade själva frågan om ändrade tillsynsbestämmelser redan 2019 så reglerna är efterfrågade.”, konstaterar han.
Rikard Jermsten betonar några delar av myndighetens förstärkta ”verktygslåda” mot otillåtna direktupphandlingar som särskilt viktiga.
”Den ändrade beslutsordningen, som innebär att Konkurrensverket fattar beslut om upphandlingsskadeavgift i första instans, kommer bl.a. att leda till att endast tvistiga frågor behöver hanteras i domstol, i likhet med vad som redan gäller för t.ex konkurrensärenden. Det är positivt för alla berörda.
Höjningen av taket för upphandlingsskadeavgifter, från 10 till 20 miljoner, kommer att innebära en mer proportionerlig sanktionsavgift för riktigt stora otillåtna direktupphandlingar, jämfört med vad som gäller i dag. Det är välkommet, inte minst av rättviseskäl.
Förlängningen av preskriptionstiden från ett till två år innebär att vi får bättre möjligheter att utreda ärenden som identifieras när viss tid har gått efter att avtalet ingåtts. Det är i dag inte ovanligt att vi inte ens hinner inleda utredningar om sådana otillåtna direktupphandlingar som vi får kännedom om i ett sent skede.”
Rikard Jermsten poängterar att ändringen inte ska medföra längre utredningar.
”Våra interna tidsfrister kommer vi inte förlänga. Sammantaget är vår bedömning att ändringarna kommer att bidra till att vi når vår målsättning att utreda fler överträdelser av upphandlingsregelverken. Vår andra målsättning, att korta våra handläggningstider, kommer också fortsatt gälla efter lagändringarna.”, kommenterar han via mejl till Upphandling24.
Konkurrensverkets uppger att man i många avseenden anpassat sin beslutsprocess för den nya beslutanderätten men också att ett arbete pågår med att utveckla modellen.
”Utredningarna kompletteras med nödvändig kompetens efter hand för att bl.a. säkerställa objektivitet och kompletta utredningar. Vi kommer också att fortsätta med att ge dem vi granskar möjligheten att yttra sig över helheten av vår utredning innan vi fattar beslut. Ställningstagande om att ansöka hos domstol görs redan i dag av mig, som ytterst ansvarig för verksamheten, så det blir i praktiken ingen skillnad.”, skriver Rikard Jermsten.
Han avslutar om skiftet till det nya regelverket:
”Övergångsbestämmelserna till de nya reglerna innebär att endast upphandlingar som har påbörjats efter årsskiftet kommer att omfattas. Det kommer i praktiken alltså dröja, sannolikt till sommaren, innan vi fattar vårt första beslut om upphandlingsskadeavgift.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer