Första intrycket spelar roll
Som nyanställd känns det ofta som man har allas ögon på sig och att man måste ge ett gott första intryck. Men faktum är att detsamma gäller omvänt – den nya medarbetaren får också sitt första intryck av företaget.
– En dålig erfarenhet när man kliver in kan skada företaget ekonomiskt. Personer med nyckelkompetens kan hoppa av för att de inte får en förstklassig start, säger Lisa Sterling, hr-chef på Ceridian, ett företag som tar fram tekniklösningar för hr-avdelningar, till den amerikanska sajten CIO.
– Om man däremot lyckas skapa en god känsla kan det skapa en lojalitet med företaget och en känsla av engagemang hos den enskilda individen. För företag som lyckas med det skapas en företagskultur som uppmuntrar engagemang och ökar effektiviteten och produktiviteten påarbetsplatsen.
Ett gott första intryck kan ligga i detaljerna. Att en dator med allt vad som behövs står redo och att det finns en arbetsplats. Och det är ingen självklarhet – en undersökning från Office team visar att över hälften av dem som börjat på nytt jobb varit med om en del missar där det de behövde helt enkelt inte var i ordning där de började.
Ta ett stadigt grepp och håll fast
Anställda är ofta som mest engagerade under det första halvåret på ett företag och sedan börjar det sjunka. Men det finns mycket att vinna på att försöka hålla det uppe längre tid. En undersökning från Gallup visar att de amerikanska företag som håller lågan brinnande hos sina anställda växer 90 procent bättre än sina konkurrenter.
– Människor baserar sin åsikt om företaget efter hur den första tiden fungerar. Och det finns de som inte ens kommer tillbaka om den första dagen inte fungerar. Det påverkar stämningen och kan få ekonomiska konsekvenser och potentiellt också skada varumärket, säger Lisa Sterling.
Glöm inte dem som jobbar på distans
Inte bara nyanställda utan också de som jobbar på distans behöver omfamnas av företagskulturen. Ett sätt att hantera det är att skapa en digitaliserad och automatiserad process för nyanställda så att alla introduceras på samma sätt oavsett var de är placerade.Ett annat sätt att få dem som jobbar på distans att känna sig inkluderade kan vara att låta dem delta i utbildning via webbkamera.
Det föreslår Tricia Sciortino, vd på Eahelp, som hyr ut virtuella assistenter och där de anställda i huvudsak arbetar på distans. Ett riktigt välkomnande är också viktigt, påpekar hon, om än via webbkamera. Så sätt av lite tid och låt de andra i teamet ställa sig framför kameran så de som arbetar med varandra får kontakt.
Ingen punktinsats
Att skola in en nyanställd ska alltså inte ses som en punktinsats utan något som pågår över längre tid. Lisa Sterling tycker att man ska se till att skapa en god erfarenhet för de anställda även när de byter avdelning eller får en ny roll.
– Vår filosofi är att det inte räcker att bara koncentrera sig på de nyanställda på en marknad där man slåss om kompetens, säger hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer