-Den aktuella olyckan skulle med all sannolikhet kunnat undvikas om bussen med hjälp av ny teknik hindrats att köra in i tunneln. Det kommer att innebära nya funktionskrav i kommande upphandlingar, men också att lagstiftning och regelverk måste anpassas, säger Helena Leufstadius, vd på Svensk kollektivtrafik, bransch- och intresseorganisationen för regionala kollektivtrafikmyndigheter och länstrafikbolag.
Det var förra helgen som en gasdriven buss exploderade efter att ha kört in i en tunnel med för låg höjd utanför ordinarie rutt.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth ser olyckan som ”mycket ovanlig och mycket allvarlig”.
Regeringen vill bland annat se en översyn av tunnlar, främst kommunala som ofta har lägre höjd än statliga, för att identifiera riskmiljöer och även arbeta med säkerhetsregler för fordon.
-Men på sikt handlar det om att implementera geofencing, digitala staket, så att bussar inte kan köra på sträckor där de inte är tillåtna, kommenterade Tomas Eneroth efter fredagens snabbinkallade säkerhetsmöte med myndigheter och branschföreträdare.
Geofencing handlar om att digitalt övervaka och i slutändan kunna styra fordon inom en geografisk zon.
Tekniken har tidigare lyfts fram som en möjlighet att förhindra terrordåd med lastbil som det på Drottninggatan i Stockholm, men ses nu också som användbar som stöd för att bussar inte ska köra fel och orsaka olyckor med exploderande gastuber.
Den snabba ökningen av biogasbussar gör frågan särskilt viktigt. De första gasbussarna togs i drift i slutet av 90-talet och i dag drivs ungefär 25 procent av upphandlad busstrafik med biogas – totalt omkring 2 500 fordon.
– Vår bedömning är att biogas är ett miljövänligt och säkert drivmedel som är viktigt för att minska utsläppen av växthusgaser. Samtidigt är biogas, liksom andra drivmedel, explosivt och förenat med risker. Dessa måste omhändertas och minimeras. Vi kommer aktivt att delta i arbetet med att hitta konstruktiva lösningar framåt, säger Helena Leufstadius
Stockholmsolyckan har väckt debatt runtom i landet med frågor från resenärer och medier om lokala förhållanden och risker för busstrafiken.
Hallandstrafiken har exempelvis påbörjat en översyn av upphandlad trafik.
Flera bussbolag tonar dock ner riskerna och menar att en olycka som den i Stockholm inte kan inträffa i vissa städer.
I en SVT-intervju förklarar Skellefteå buss vd Andreas Olofsson att Skellefteå, som har gasdrivna stadsbussar, är ett sådant exempel:
-Det finns exempelvis inga viadukter som vi skulle kunna fastna i ens i teorin. Skellefteåborna behöver inte vara det minsta oroliga, säger Andreas Olofsson, som menar att biogas istället bör jämställas med andra drivmedel.
-I en kollision kan vilken buss som helst läcka drivmedel om det så är diesel, HVO eller biogas. Alla tre är brandfarliga, men biogasen är inte mer farlig än andra drivmedel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer