
Det är Förvaltningsrätten i Stockholm som prövat en vapenaffär där FMV (Försvarets materielverk) samverkade med den finländska försvarsmakten genom avtal med leverantören Sako.
Konkurrenten Heckler & Koch vände sig till domstolen med ett yrkande att både ramavtal och avropskontrakt skulle ogiltigförklaras.
Men avgörandet går helt i FMV:s favör.
– Förvaltningsrätten anser att FMV hade rätt att ingå avtalet med stöd av ett undantag i upphandlingsreglerna för att skydda Sveriges väsentliga säkerhetsintressen, säger chefsrådman Maria Eka i ett pressmeddelande.
Hänvisningen till väsentliga säkerhetsintressen hämtas från fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, EUF, för att kunna nyttja undantagsbestämmelser i lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet, LUFS.
Förvaltningsrätten konstaterar att det varken inom EU-rätten eller på svensk nivå regleras vilken del av staten som har rätt att definiera Sveriges väsentliga säkerhetsintressen.
Det gör att FMV ges rätten till definition av begreppet. Myndigheten får också klartecken för att andra myndigheter kan göra avrop från det ramavtal som ingicks med Sako i mars 2023.
Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Kustbevakningen och Tullverket är de aktuella myndigheterna med rätt till undantag från annonsering utifrån att de kan bli kombattanter i händelse av krig.
Även att leverantören har sin verksamhet inom det som benämns det svensk-finska territoriet har betydelse för domstolens bedömning ur ett försörjningstrygghetsperspektiv.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer