Behandling med biologiska läkemedel är en effektiv men kostsam behandling av reumatiska sjukdomar. Idag är den årliga kostnaden cirka 130 000 kronor per patient och år.
För att möta det utökade behovet av TNF-alfahämmare hos skånska reumatiker gick Region Skåne för ett år sedan ut med en frivillig rabattförfrågan till läkemedelstillverkarna. UCB Pharma nappade genom att erbjuda en återbäring på 15 procent av all försäljning av läkemedlet Cimzia.
För Region Skånes del innebär den rabatten att ytterligare 50 patienter kan behandlas utan ökande kostnader. Detta till trots stoppar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, prisöverenskommelsen.
– Vi tycker att det är bra att landstingen arbetar för att åstadkomma en kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. Vi bedömer dock att det här sättet att göra det på inte är förenligt med lagen, säger Inger Erlandsson, chef för apoteksavdelningen på TLV.
Enligt verkets tolkning av lagen är det TLV som ska bestämma pris och subvention av läkemedel som säljs på apotek. Därför anser man inte att landstingen ska kunna förhandla om prisnedsättningar för läkemedel som omfattas av läkemedelsförmånerna.
Verket reagerar också mot att Region Skåne styr utskrivningen mot detta läkemedel genom att försöka förhindra utbyte på apotek. Den avvägningen ska, menar man, grundas på medicinska skäl och inte på exempelvis ekonomiska.
– TLV inser att det kan finnas olika sätt att tolka lagen på och ser gärna att man ser över lagstiftningen. I annat fall återstår att få saken prövad rättsligt.
Det är precis vad som nu kommer att ske. Eftersom avtalet innebär att fler skånska reumatiker kan få tillgång till effektiv behandling hamnar TLV:s beslut nu på förvaltningsrättens bord.
– Vi överklagar eftersom vi inte håller med verket om att Region Skåne bryter mot lagen, säger Maria Landgren, läkemedelschef vid Region Skåne, som vill kunna sluta fler liknande avtal i framtiden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer