Politiker, föräldrar och kostansvariga i Vara, Skara, Götene och Falköpings kommuner ställde höga krav på såväl djurskydd som en hög andel lokalproducerat. Efter en två år lång process kan Lena Orrvad, upphandlare i Vara kommun, nu avsluta kommunernas gemensamma livsmedelsupphandling.
– Den 16 november börjar Charkman och N&N Lokala skafferi, båda från Skara, att leverera kött och charkprodukter, säger hon. Martin & Servera (huvudgrossist) och Svensk Cater som sedan tidigare är leverantörer till kommunerna kommer också att vara med och levererar kött- och charkprodukter.
För att locka lokala leverantörer anordnades informationsmöten där 60 företag slöt upp. En matmässa genomfördes också.
– Vi gjorde det dessutom möjligt att lämna anbud på en enda position, till en leveransadress och del av efterfrågad volym.
Sammanlagt utvärderades 500 positioner – något som Lena Orrvad beskriver som ett omfattande arbete. Utvärderingen av kött och chark, som avbröts på grund av en sekretessfråga, var mest komplicerad:
– När man ställer tuffa krav på det färska köttet är det en självklarhet att också försäkra sig om att kraven på exempelvis transporttider, användning av antibiotika och svanskupering följs.
Inlämnade leverantörsförsäkringar resulterade i en mängd kontrollfrågor. Lena Orrvad säger att det var svårt att värdera lämnad information. Vilken är den faktiska innebörden av olika certifieringar, branschöverenskommelser och djuromsorgsprogram?
– Jag måste säga att vi har känt oss rätt utlämnade i den här processen. Leverantörerna visste inte alltid besked och upphandlingsstödet från Konkurrensverket glänste inte.
Hur kom det sig att du inte tröttnade under resans gång?
– Därför att upphandlingen lägger grunden för att kunna erbjuda barn, unga och seniorer en bra måltidsupplevelse, säger hon och prisar engagemanget från kostansvariga och referensgruppsdeltagare – och i synnerhet upphandlarkollegan Pär Gunnarsson i Falköping.
Lena Orrvads egna djupa rötter i Skaraborgsmyllan har säkert också medverkat till envisheten.
Ett gott betyg på upphandlingens kött- och charkdel är att ytterligare tio kommuner valde att delta på ungefär 70 positioner. Essunga, Grästorp, Skövde, Tibro, Töreboda, Tidaholm, Karlsborg, Hjo, Herrljunga och Vårgårdas medverkan ökar livsmedelsupphandlingens avropsvolym från cirka 15 miljoner kronor per år till 40 miljoner kronor.
– Den höjda livsmedelskvalitén kommer inte gratis, men den merkostnaden hoppas köken kunna begränsa genom att tillaga rätter från grunden, säsongsanpassa menyer och arbeta med att minska svinnet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer