Migrationsverket överklagar inte förvaltningsrättens dom som innebär att upphandlingen av tillfälliga boenden för asylsökande måste göras om. Enligt Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef, går det fortare att göra om den:
– En viktig anledning till att vi inte överklagar är tidsperspektivet. En överklagandeprocess kan ta lång tid med oviss utgång och det är av stor vikt att verket snarast får ett ramavtal som underlättar verksamhetens arbete med att avropa bra tillfälliga bostäder för de asylsökande.
Migrationsverkets upphandling av tillfälliga boenden underkändes av förvaltningsrätten. Bakgrunden till detta var olika tillämpning av lagen om hotell- och pensionatstillstånd hos landets polismyndigheter.
Till kraven i upphandlingen hörde att leverantörerna skulle ha tillstånd att driva hotell- och pensionatsrörelse. Två polismyndigheter valde att inte utfärda dessa tillstånd med motiveringen att lagen inte gäller för tillfälliga boenden.
I de fall där polisen nekat tillstånd accepterade Migrationsverket att leverantörerna visade dokument från polisen om varför ansökta tillstånd inte utfärdats. Detta ansåg förvaltningsrätten vara fel eftersom den undantagsmöjligheten inte fanns med i upphandlingsunderlaget.
Nu tar Migrationsverket upp en dialog med Rikspolisstyrelsen. Detta för att komma fram till hur lagen om hotell- och pensionatstillstånd ska tillämpas på de boenden som verket upphandlar.
– Vår bedömning är att det förmodligen går snabbare att göra om på nytt och då samtidigt ha klarhet i polisens ställningstagande till vårt tillståndskrav, säger Fredrik Beijer.
Tillståndskravet finns för att det bedöms minska risken för att avtal tecknas med olämpliga aktörer. Polisen kan innan tillstånd ges bland annat begära utdrag ur brottsregistret.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer