Högst 20 milligram per kilo är det nya gränsvärde för PAH, polycykliska aromatiska kolväten, som bestämts av EU-kommissionen.
Det är en ordentlig skärpning jämfört med den tidigare gränsen på 100 mg/kilo men ändå med marginal någonting som svenska leverantörer klarar, enligt branschorganisationen Svensk däckåtervinning.
De nordiska däckåtervinningsorganisationerna har agerat mot ett förbud och kan nu notera framgång i det arbetet.
EU-kommissionen grundar sitt beslut om gränsvärde på att låga PAH-halter inte riskerar fotbollsspelares hälsa. Senare i höst väntas kommissionen uttala sig bredare kring riskerna med mikroplatser i naturen.
Svensk däckåtervinning har hävdat att ett förbud skulle ge merkostnader i miljardklassen för svenska kommuner, där merparten av totalt 1300 konstgräsplaner bygger på fyllnad med gummigranulat från återvunna däck.
-Vi hoppas att Sveriges kommuner ska känna sig trygga i att använda gummigranulat som klarar detta nya gränsvärde. Under hösten förväntas EU-kommissionen komma med sitt yttrande om mikroplastfrågan som också kopplats till användningen av infyllnad av granulat i konstgräs. Senare studier har bekräftat att spridningen av mikroplaster med relativt små insatser kan begränsas till mycket små mängder, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk däckåtervinning.
-Det är lätt att hänvisa till försiktighetsprincipen vid anläggning av konstgräs men det väsentliga är att jämföra total miljöpåverkan från samtliga alternativ innan man väljer. Alternativ till det beprövade gummigranulatet har visat sig inte fungera som förväntat och har till exempel större CO2-avtryck eller tar stora arealer mark i anspråk för att produceras.
-Helhetssyn är därför nyckelordet för att människor ska kunna motionera året runt på miljöbästa sätt. Vi hoppas att PAH-frågan ska öppna för kommunerna att nu se på gummigranulatet med nya, objektiva, ögon.
Frågan är dock omstridd där exempelvis Naturvårdsverket tagit ställning mot gummigranulat.
Flera större kommuner har också positionerat sig mot lösningen.
Stockholms stad är beställare av en kritisk rapport från IVL som ett led i stadens arbete för att motverka spridning av mikroplaster, Helsingborgs stad hänvisar till försiktighetsprincipen i miljöbalken för att välja naturmaterial som fyllnad och Malmö stad har en särskild handlingsplan för att fasa ut granulat.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer