Utredningen startade redan ifjol efter klagomål från privata aktörer med anklagelser om prisdumpning.
Men enligt Konkurrensverkets granskning saknas belägg för att Samhall snedvrider eller hämmar konkurrensen på ett sätt som går emot lagstiftningens bestämmelse om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.
Konkurrensverket har gått igenom Samhalls kalkylmodeller och prissättning. Till företagets fördel talar att rutiner och riktlinjer ändrats det senaste året för att säkerställa en marknadsmässig prissättning.
En genomgång av Samhalls vunna upphandlingar visar visserligen en prisnivå som är något lägre än konkurrenterna men utan att det generellt kan bedömas som en snedvridning av konkurrensen.
Samhalls vd Monica Lingegård säger om beslutet att avskriva ärendet:
-Vi välkomnar beslutet, liksom vi välkomnade utredningen. Samhall ska utifrån sin storlek och konstruktion tåla att granskas och vi har hela tiden känt oss trygga med vårt sätt att göra affärer.
Samhall betonar att även EU-kommissionen gett klartecken för modellen med merkostnadsersättning, statens årliga bidrag till Samhall för att uppväga ekonomiska nackdelar med anställda som har olika former av funktionsnedsättningar med krav på lägre arbetstakt.
Merkostnadsersättningen år på ungefär 4,4 miljarder kronor per år att sätta i relation till företagets 23 000 anställda och intäkter på drygt 8 miljarder kronor.
— Vi hoppas att detta ska leda till en större förståelse för Samhalls verksamhet framöver, men också att vi utifrån detta kan närma oss städbranschen och skapa en djupare dialog. Vi vill framför allt kunna hjälpa dessa företag att rekrytera välutbildade medarbetare och på så sätt bidra till att stärka deras konkurrenskraft, säger Monica Lingegård.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer