Det sker bara två år efter införandet av en modell med samordnad varudistribution i samverkan mellan de tre grannkommunerna Jönköping (bilden), Habo och Mullsjö.
-Det blev inte riktigt vad vi förväntat oss med fördyrade leveranskostnader och endast marginella mijöeffekter, sade Habos kommunalråd Gunnar Pettersson under fullmäktigedebatten inför beslutet.
Liberalernas Anders Rickman tillade:
-Det kändes lite för storvuligt redan när vi gick in i projektet – mer anpassat för Jönköping än Habo och Mullsjö.
Modellen bygger på att samordna varuleveranser till en distributionscentral istället för som i enbart Jönköpings kommun ta emot leveranser på över 500 platser runtom i kommunen.
Från Jönköpings sida har man också motiverat satsningen med att en central förenklar leverantörens transportuppdrag och bidrar till ökad konkurrens i kommunernas upphandlingar.
15 ramavtal är idag anslutna till systemet med livsmedel som det största, men även exempelvis städprodukter och kontorsmaterial.
Att Jönköping (138 000 invånare) och Habo (12 000) är en omaka samarbetskonstellation framgår av Habo kommuns beslutsunderlag.
Habo vill exempelvis inte haka på Jönköpings kommuns satsning att e-handelsanpassa varuupphandlingar och därför har kommunen beslutat att stärka sin egen upphandlingsenhet med en tjänst för att handlägga framtida ramavtal efter att man avslutat Jönköpingssamarbetet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer