Sammanställningen har genomförts i samarbete med miljöorganisationen Greenpeace och bygger på ett underlag från Upphandlingsmyndigheten samt mejlkontakt med kommunerna.
122 kommuner har kunnat visa dokumentation som styrker att man använder sig av klimatkrav i sina upphandlingar. Ytterligare 32 hävdar att man gör så men utan att granskningen kunnat visa att det har täckning i någon policy eller strategi.
Allt finns redovisat i den klimatupphandlingskarta som organisationerna tagit fram.
– Det offentliga gör inköp för 800 miljarder varje år. Att ställa klimatkrav vid upphandlingar är därför något av det viktigaste kommunerna kan göra för att minska utsläppen. Hittills har det saknats data om vilka kommuner som upphandlar med klimatkrav och det vill vi bidra till med vår sammanställning, säger Ola Spännar, medgrundare till Klimatbyrån, som bevakar att Parisavtalet följs och ligger bakom Klimatkollen.
I ett debattinlägg kräver organisationerna nationell styrning och kallar klimatkrav vid offentlig upphandling är en “no-brainer”:
”Vi uppmanar därför regeringen att snarast återuppväcka lagförslaget om att alla upphandlande myndigheter ska ställa klimatkrav i sin upphandling. Inklusive de stöd i form av resurser och vägledning som behövs för smidig och snabb implementering ute i verkligheten.”
Regeringen meddelade ifjol sommar att det inte är aktuellt att gå vidare med förslag från den tidigare S-regeringen om klimatkrav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer